TSK'da çavuş ve uzman çavuş rütbeleriyle görev yaparken 2008 ve 2009 yıllarında üstlerinin emirlerine itaat etmedikleri gerekçesiyle haklarında oda hapsi cezası verilen dört astsubay, bu cezaların bağımsız ve tarafsız bir mahkeme yerine komutanları tarafından verilmiş olmasına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtıkları davayı kazandılar.

AİHM TEZLERİ GERİ ÇEVİRDİ

Necmi Tengilimoğlu, Mehmet Dutuklar, Emrah Çerezci ve Salih Gazi adlı davacılar 2008 ve 2009 yıllarında AİHM'ye yaptıkları başvurularda, haklarındaki oda hapsi cezalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5'inci ve adil yargılanmayla ilgili 6'ıncı maddelerine aykırı olduğu tezini işlemişlerdi.

Davayı esastan gören AİHM, Türk hükümetinin, davacıların iç hukuk yollarını tüketmedikleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askeri disiplin prosedürüne uygulanamayacağı ve AİHM'ye başvuru için altı aylık süreyi aştıkları tezlerinin tamamını geri çevirdi.

TÜRKİYE 17 BİN 500 EURO CEZA ÖDEYECEK

Mahkeme, Türk yargı sisteminde TSK'da hapis hükmü içeren disiplin cezalarının adli bir makam tarafından veya bu makamın kontrolü altında verilmiyor olmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğu sonucuna vardı. AİHM, daha önce de 2007 yılında benzer bir karara imza atmış ve sadece emir komuta zinciri çerçevesinde oda hapsi içeren disiplin cezası verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğuna hükmetmişti.