* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,

" Ülkemizin hakkını vermek, insanımızın refahını yukarıya taşımak, coğrafyamızın hakkını vererek daha fazla katma değer oluşturmak adına hükümet olarak yerelde belediyelerimizle birlikte çok güzel bir iş birliği yapıyor, güzel yol alıyoruz"

* İstanbul Valisi Vasip Şahin ,

"Otomobil başına 1,5 kişi düşüyor. Bunu bizim yükseltmemiz, toplu taşıma kullanımını artırmamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki sadece kurallara uymakla trafiğimizi en az yüzde 30 rahatlatırız"

* İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,

"İstanbul'da bugün 30 milyonluk günlük hareketliliğe rağmen 2004'e göre trafikte kalma süresi 8-9 dakika daha azaldı"

Haber-Kamera: İdris TİFTİKCİ - İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde İETT tarafından İstanbul Kongre Merkezinde bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı"nın açılışına katıldı.

Bakan Arslan, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de yapılan ulaşım projelerinden bahsederek, İstanbul'un 7 tepeli şehir olmasının yanı sıra artık tünellerle konuşulduğunu, şehirde hayata geçirilen tünellerin trafiği rahatlattığını bildirdi.

Türkiye'de son 15 yıl öncesine kadar yapılan tünellerin uzunluğunun 50 kilometre olduğunu aktaran Arslan, bu rakamın şu anda 306 kilometreye çıktığını vurguladı.

"İSTANBUL'UN ULAŞIMI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Bakan Arslan, gerek hükümet gerek bakanlık olarak Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi İstanbul'da da üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydederek, Marmaray'ı şu ana kadar 170 milyon yolcunun kullandığı bilgisini verdi.

Avrasya Tünelinden her gün 120 bin araç geçeceğini ifade eden Arslan, tünel sayesinde tarihi yarımadanın üzerinden trafik yükünün alınacağını, iki yaka arasında araçların geçişinin 15 dakika gibi kısa bir süre alacağını dile getirdi.

Arslan, deniz yolculuğunu en az 2,5 kat artırdıklarını kaydederek, denizcilik sektörüne verdikleri desteklerden bahsetti.

Hayata geçirdikleri ulaştırma projeleriyle ilgili detaylar veren Arslan, trafik kazalarını azaltmak için gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsetti.

"TECRÜBELERİMİZDEN FAYDALANALIM"

Arslan, bakanlık olarak ulaştırma hizmetleri konusunda çok şey yaptıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama özetle şunu yapıyoruz: Ülkemizin hakkını vermek, insanımızın refahını yukarıya taşımak, coğrafyamızın hakkını vererek daha fazla katma değer oluşturmak adına hükümet olarak yerelde belediyelerimizle birlikte çok güzel bir iş birliği yapıyor, güzel yol alıyoruz ancak almamız gereken daha çok yol var. O yüzden bu toplantılarla özellikle ortaya konulacak fikirler, paylaşılacak tecrübeler ve hedefler çok işimize yarayacak. Biz insanımızın hayatını kolaylaştırmak istiyorsak tecrübelerden faydalanmamız lazım. Dünden daha fazla hizmet etmemiz lazım. Bu bilinçle yaklaşıyoruz. Burada düsturumuz; 'Biz milletin hizmetkarıyız. Millete, halka hizmet etmeyi Hakk'a hizmet biliyoruz'. Budur en önemli düsturumuz"



"DAHA İYİ HİZMETLER GETİRMEYE DEVAM"

Bakan Arslan, 15 Temmuz darbe girişiminin omuzlarına farklı ve daha önemli bir sorumluluk yüklediğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu halk ki millet olma şuuruyla gerçekten gözünü kırpmadan kurşunlara göğsünü siper etti. Helikopterlerin, jetlerin, tankların, tüfeklerin önünde durdu. İşte böyle bir milletin hizmetkarı olmak, bu milletin 15 Temmuz'da omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun hakkını daha fazla verebilmek adına dünden daha fazla çalışıp daha fazla iş birliği yapacağız. Dün yaptığımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Bizim iş birliğimize sizler taraflar olarak, akademisyenler, bürokratlar, teknokratlar olarak lütfen destek verin. Bugünden sonra da milletimize daha iyi hizmetler getirmeye devam edeceğiz."

"TRAFİK KAZALARININ YÜZDE 90'I SÜRÜCÜ HATALARINDAN KAYNAKLANIYOR"

Açılışta İstanbul Valisi Vasip Şahin de konuştu

Ulaşımın bir de insan boyutunun olduğuna dikkati çeken Şahin, "Otomobil başına 1,5 kişi düşüyor. Bunu bizim yükseltmemiz, toplu taşıma kullanımını artırmamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki sadece kurallara uymakla trafiğimizi en az yüzde 30 rahatlatırız." diye konuştu. Şahin, Türkiye genelinde günde yaklaşık 20 kişinin hayatını kaybettiğini anlatarak, "Trafik kazalarının yüzde 90'ı sürücü hatalarından kaynaklanıyor. İstanbul'da 3 bini aşkın trafik polisimizle mevcut trafiği yönetmeye, düzenlemeye, denetlemeye çalışıyoruz. Bu sayı çok yeterli değil, biliyoruz. İstanbul'un güvenlik gibi başka öncelikleri de var. Sektörel bazda baktığınızda trafik hizmetlerine ancak bu kadar ayırabiliyoruz. İnşallah yakın gelecekte İstanbul'da personel sayımız daha da artacak ve buradan trafiğe oransal olarak çok daha fazla personel aktarımı yapmaya niyetliyiz. İnşallah denetlemelerimizi daha sağlıklı ve sürekli hale getirirsek bir kısmını da buradan rahatlatmış oluruz. Hepimiz gelişen toplu taşımayı kullanmak zorundayız" dedi.



"2004'E GÖRE TRAFİKTE KALMA SÜRESİ 8-9 DAKİKA DAHA AZALDI"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise "İstanbul'da bizim göreve geldiğimizde 11 milyon nüfusa karşılık, 11 milyonluk günlük hareketlilik vardı. Şu anda İstanbul'da günlük hareketlilik 30 milyon, bu 45-50 milyonlara geçecek. Mekanizmaları ve sistemleri doğru kurgulamak zorundasınız. Gururla ifade etmek isterim ki artık ülkemizde kurumsal taassup yok. Yerel yönetimler, merkezi yönetim, akademik çevreler, iş dünyası, STK'lar birlikte hareket edebiliyoruz. Bu bizim gelişmemize önemli katkı sağlamakta. Eskiden herkes kendi gemisini yürütmeye çalışıyordu ama şimdi aynı geminin yolcuları olduğumuzu kabul ettik ve birlikte çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Bir şehrin medeniyet ölçüsünün o şehirde yaşayan insanların toplu taşım araçlarını kullanma oranına bağlı olduğunu anlatan Topbaş, "İstanbul'da bugün 30 milyonluk günlük hareketliliğe rağmen 2004'e göre trafikte kalma süresi 8-9 dakika daha azaldı" dedi.

Konferans sonrası fuarın açılış kurdelesini kesen Bakan Arslan, buradaki stantları gezdi. Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin ile aslına uygun olarak yenilenen bir dolmuşa bindi.

Görüntü Dökümü

---------

- Bakanın konuşması

- Plaket vermesi

- Kurdele kesimi

- Dolmuşa binmesi

- Şahin'ın konuşması

- Topbaş'ın konuşması

- Plaket töreni

- Kurdele kesimi

- Fuarın gezilmesi