Başmüzakereci Egemen Bağış'tan AB için yeni slogan.


Başmüzakereci Egemen Bağış, 'AB'nin içinden geçtiği bu güçlüklerle dolu döneme bakarak, yeni bir slogan benimsedik: Avrupa sıkı dur, Türkiye gelip seni kurtaracak' dedi.
British Council, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfınca (TESEV) ortaklaşa düzenlenen ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ele alınacağı '7. Boğaziçi Konferansı', İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenen gala yemeğiyle başladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gala yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendisini, hem ekonomik hem de siyasi olarak AB katılım sürecinde daha önce hiç olmadığı kadar kararlı, güçlü ve cesaretli hissettiğini söyledi.

YÜZDE 11'LİK BÜYÜME

Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında yüzde 11'lik ekonomik büyüme yaşadığını belirten Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: 'AB'nin içinden geçtiği bu güçlüklerle dolu döneme bakarak, yeni bir slogan benimsedik: 'Avrupa sıkı dur, Türkiye gelip seni kurtaracak'.
David Lidington konuşmasında endişelerini paylaştı. Dedi ki 'Bazı iddialar var. Türkiye AB üyeliğinden vazgeçse, Türkiye için daha iyi olur diyen kişiler var.' Ama açık konuşalım, tam üyelik müzakerelerine başlamak bile 45 yılımızı aldı, o zaman vazgeçmediysek şimdi hiç vazgeçmeyiz ve müzakerelere başlamış ülkelerin hepsi netice itibariyle bu müzakereleri tamamladılar.

AB'NİN İHTİYACI ARTMAKTADIR

Türkiye de eninde sonunda tamamlayacaktır. Her geçen gün Avrupa'nın Türkiye'ye olan ihtiyacı giderek artmaktadır, bunu da gayet iyi biliyoruz. Bizler sabırlı olarak bilinen bir halkız. Bizler, Birleşik Krallık'ın, Polonya'nın yaptığı gibi bu süreci devam ettireceğiz ve AB'nin üyesi olacağız.' İstanbul'un ve İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu binasının çok savaşa şahitlik ettiğini, hatta binadaki avizelerin bile başka yere taşınması planlanan avizeler olduğunu ifade eden Bağış, 'Ancak savaş nedeniyle İstanbul'da kaldılar ve bu güzel salonu dekore etmekte kullanıldılar. Bu binaya pek çok saldırıda bulunuldu, ama netice itibariyle bu bina ayakta kalmayı başardı' diye konuştu.

İŞKENCE BENZETMESİ GÜLDÜRDÜ

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, AB ve Türkiye arasında stratejik diyalogdan söz ettiğini kaydeden Bağış, şöyle dedi: 'Eğer biz gerçekten stratejik diyalog istiyorsak, Türkiye'nin de başkanlık zirvelerine davet edilmesi gerekir. Türkiye ve Hırvatistan, AB zirvelerine Bulgaristan ve Romanya tam üye olduğundan beri davet edilmiyor. Bazıları, 'Acaba Türkiye eksen mi değiştiriyor?' diye endişeleniyor. Bizler her zaman, batının en doğu kısmı, doğunun en batılı kısmıydık ve şu an bu rolümüz daha da pekişti. Pazarlar değişiyor, refahın kaynağı değişiyor, ticaret merkezleri değişiyor, ama geçtiğimiz bin yıl boyunca Türk ulusunun yönelimi hep batıya doğru oldu ve bu batıya doğru yönelim hep devam edecektir.

SAKIZ ÇİĞNEMEYİ BECEREBİLİRİZ

Bizler hem yürüyüp hem de bir yandan sakız çiğnemeyi becerebiliriz. Yani batıya doğru ilerlememiz, doğu, güney, kuzeydeki fırsatları göz ardı edeceğimiz anlamına gelmez.' Bu konuların yarın daha detaylı olarak ele alınacağını belirten Bağış'ın 'Ben konuşmamı burada keseyim, çünkü AB normlarına aykırı işkence yapmak. Şu an ben de siz ve akşam yemeğiniz arasındaki kişi olarak, size işkence etmeye başladım gibi hissediyorum' demesi, salonda bulunan davetliler tarafından tebessümle karşılandı.