G20'nin mesajı net "Pamuk eller cebe"
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye ve merkez bankası başkanları Güney  Kore’de ‘kur savaşlarını’ tartıştı.

G-20 Maliye Bakanları Zirvesi’nde kur savaşlarının ticaret savaşına dönmemesi için  zemin aranırken, ABD ticaret fazlası veren ülkelerin harcama yapmasını istedi.
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G-20 ülkelerinin, döviz kuru politikalarını rekabetçi  avantaj sağlamakta kullanmaktan kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye ve merkez bankası başkanları Güney  Kore’nin Gyeongju kentinde biraraya geldi. Bugün sona ermesi beklenen toplantılarda  11-12 Kasım’da yine Güney Kore’de gerçekleşecek G-20 Liderler  Zirvesi’ne zemin  hazırlayacak adımların atılması bekleniyor. Türkiye’den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan veMerkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın katıldığı etkinlikte  yetkililerin  üzerinde en çok konuştukları konuların başında yine kur sorunu yer aldı. Taraflar para birimleri üzerinde özellikle son dönemlerde oluşturulan yapay baskıların  ortadan kaldırılması için gereken adımların atılmasını talep etti. Ancak uzmanlar somut  sonuçların alınması için liderler zirvesinin beklenmesi gerekeceğini ileri sürüyor. Dünya  piyasalarının yakından takip ettiği etkinlikten en büyük beklenti ise kur savaşlarının  ticaret savaşlarına dönüşmesini önlemek için en azından bir prensip kararının alınması  olarak özetleniyor.

‘HAKSIZ AVANTAJ SAĞLAMAYIN’
Bu çerçevede bir açıklamada bulunan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G-20  lkelerinin, döviz kuru politikalarını rekabetçi avantaj sağlamakta kullanmaktan  kaçınması gerektiğini bildirdi. Geithner dünya ekonomisindeki sıkışıklığın tasarruf önlemleriyle aşılamayacağına işaret ederek özellikle ticaret fazlası veren ülkelerin daha fazla harcama yapması gerektiğini söyledi. ABD Hazine Bakanı, G-20Maliye Bakanları’na  yazdığı mektupta, “G-20 ülkeleri, para birimlerinin değerini düşürerek ya  da değeri düşük paralarının değerinin yükselmesini engelleyerek, döviz kuru  politikalarını rekabetçi avantaj sağlamada kullanmaktan kaçınmalı” dedi. Gelişmekte olan ülkelerin cari fazlalarını azaltması ve para birimlerinin değerinin artmasına izin vermesi gerektiğini savunan Geithner, “sürekli cari fazla veren bu ülkelerin iç kaynaklarla büyümeyi desteklemek için yapısal, mali ve döviz kuru politikalarını
üstlenmesi gerektiğini, buna karşın büyük bütçe açığı ve dış ticaret açığı bulunan ABD  gibi ülkelerin sürdürülebilir orta vadelimali hedefleri benimseyeceğini” ifade etti.

‘KİMSE KÂRLI ÇIKMAZ’
Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda ise Geithner’ın cari fazlanın sınırlanması  gerektiği görüşüne karşı çıkarak, “İlk olarak bu konuda konuşmaya ihtiyacımız var, ancak sayısal hedefler belirlemenin gerçekçi olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. Ekonomik esasların döviz kurlarına yansıması gerektiğini belirten Noda, “Ülkeler  paralarının değerini düşürmek için rekabet ederlerse küresel ekonomi zarar görür.  Döviz piyasalarındaki aşırı oynaklıklar küresel ekonominin ve finansal sistemin istikrarı  için zararlı” dedi. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, kur konusunu G-20  toplantısının  en önemli gündem maddesi yapması çağrısında bulundu.