İTO ile CNR Fuarcılık arasındaki davalarda “İDTM A.Ş. lehine karar çıkarmak için yargı mensuplarına rüşvet verildiği” iddiaları üzerine başlatılan operasyonda 40 kişi gözaltına alındı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da ifadesine başvurulacak.

İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO) ortak olduğu İDTM A.Ş. ile kiracısı CNR Fuarcılık arasında yaklaşık 6 yıldır devam eden tahliye davaları sırasında bir avukatın ‘davaları İDTM A.Ş. lehine sonuçlandırmak için yargı mensuplarına rüşvet verdiğine dair iddialar üzerine soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen operasyon kapsamında aralarında Yargıtay’dan emekli bir daire başkanı ile 13 avukatın da bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Operasyonda İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da ifadesine başvurulacak. ABD’de bulunan İTO Başkanı Yalçıntaş, operasyon üzerine bu ülkedeki temaslarını yarıda keserek yurda dönme kararı aldı. Operasyonda gözaltına alınanlar arasında iki eski Yargıtay üyesinin, yargı çalışanlarının, bazı iş adamlarının ve avukatların da bulunduğu bildiriliyor.
6 aylık teknik takip
Soruşturmanın 6 aydır devam ettiği ve teknik takibin sonuna gelinmesinin ardından bugün operasyon yapıldığı belirtiliyor. Bir ihbar üzerine başlatılan soruşturma ve teknik takip sırasında rüşvete konu olduğu ileri sürülen Davanın takibini yaptıkları belirtilen Bakırköy Adliyesi’nin 3 hakiminin rüşvet pazarlığına girdiği ileri sürülüyor. İstanbul’da gözaltına alınan 13 kişi Ankara’ya gönderilirken gözaltına alınanlar arasında Dünya Ticaret Merkezi Finans Müdürü, eski genel müdürü ile Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görevli bir komiserin bulunduğu, Ankara’dan İstanbul’un yanı sıra Kırıkkale, Zonguldak ve Sakarya illerine de ekiplerin gönderildiği bu illerde de gözaltılar olabileceği öğrenildi. Rüşvet vererek haksızlık yaptığı ve yasa dışı organizasyonun başında olduğu iddia edilen avukat M.O da gözaltında.
Yalçıntaş dönüyor
ABD’de bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın bu haberler üzerine temaslarını yarıda kestiği açıklandı. İTO Başkanvekili Şekip Avdagiç, Yalçıntaş’ın uçak biletini öne aldırdığını ve yarın (bugün) Türkiye’ye döneceğini bildirdi ve “Yalçıntaş her zaman hukuka saygılı, dürüstlüğü ile bilinen bir şahsiyet olmuştur” dedi.

Bir avukatımız ve müdürümüz gözaltında

İSTANBUL Dünya Ticaret Merkezi (İDTM A.Ş.) ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çınar, “Operasyonun belli ölçüde tamamlanması gerekiyor ki avukatlar ifade sürecinde arkadaşların yanına girebilsinler ve bilgi alabilsinler. Anladığım kadarıyla bizim bir avukatımız ve bir müdürümüz göz altına alınmış durumda, İDTM’nin” diye konuştu. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile alakalı yakalama mıdır, ifadesine başvurmak için yoksa davet midir, onu bilmediklerini, o bilginin de flu olduğunu, ifade eden  Çınar, “Herhalde yakalama olsa, belli adam, çok şık olmaz diye düşünürüm, muhtemelen yakalama değildir” dedi.

İddiaya göre, kim kime neden rüşvet verdi

Kiracı CNR Fuarcılık ile mülk sahibi İstanbul Ticaret Odası (İTO) iştiraki İDTM A.Ş. arasında, fuar salonları için tahliyesi davaları açıldı.
2 numaralı fuar salonunun tahliyesine ilişkin CNR lehine sonuçlanan davada Yargıtay 6. Hukuk Dairesi kararı onadı. Ofislere ilişkin dava da CNR lehine sonuçlandı ve Yargıtay 6. Hukuk Dairesi bu kararı da onandı.
2008 Nisan sonlarında Adalet Bakanlığı’na gönderilen bir ihbar mektubunda, “Ceyda Erem’in hâkimlere rüşvet verdiği” iddia edildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 21 Nisan 2008 günü inceleme talimatı verdi.
İki tahliye davası aleyhine sonuçlanan İDTM, üçüncü davayı sürpriz şekilde kazandı. Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl, 22 Mayıs 2008 günü Sincan Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak hâkimleri dinleme kararı aldırdı.
Dinlemelerde ihbar mektubunda iddia edildiği gibi CNR’ın değil, İDTM yönetiminin rüşvet ilişkisi içinde olduğu ortaya çıktı. Bakırköy hâkimleri A.Ü, U.B ve F.A’nın davalarla ilgili rüşvet, kadın temin edilmesi ve uyuşturucu ticaretine karışan kişilerle irtibat içinde bulundukları kanısı oluştu.
İDTM yöneticilerinin ve İDTM adına hareket eden avukatların yargıda rüşvet çarkı kurduğunu aynı konuda yerel mahkemelerin verdiği farklı kararların Yargıtay’da aynı daire tarafından rüşvet ilişkisine bağlı olarak onandığı telefon dinlemeleriyle belirlendi.
CNR Fuarcılık’ın sahibi Ceyda Erem’le davalı İDTM A.Ş.’nin Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden lehine çıkan kararın Yargıtay’da onanması için 6. Hukuk Dairesi Başkanı H.E.’ye 300 bin lira rüşvet verildiğinin de dinlemeye takıldığı iddia edildi.