Atina’da bir araya gelen Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreu, Ege’deki anlaşmazlıklar için yürütülen görüşmelerin verimli ilerlediğini açıkladılar. İki lider düzenledikleri basın toplantısında birbirlerine “Sevgili dostum” diye hitap ettiler. Erdoğan, “Görüşmemiz çok verimliydi. İki ülke arasında siyasi iklimin bu kadar güzel olması bizi mutlu ediyor” dedi.

EGE’deki Türk-Yunan anlaşmazlıklarının çözümü yolunda dün Atina’da önemli bir görüşme yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ilk kez resmi olarak, iki ülke dışişleri heyetleri arasında Ege anlaşmazlıkları için yürütülen istikşafi görüşmelerin verimli ilerlediğini açıkladılar. İki başbakan Atina’daki “Akdeniz’de İklim Değişikliği Konferansı” sırasında yaptıkları iki saatlik görüşmeden sonra “Hedef somut sonuçlar elde etmektir. Sağlanacak bir anlaşma sağlam ve dayanıklı olmalıdır” dediler. Erdoğan “Sevgili dostum Yorgo” diye hitap ettiği Papandreu ile düzenlediği basın toplantısında, “Bugünkü görüşmemiz iki ülke açısından, geleceğimiz açısından çok verimliydi. İki ülke arasında siyasi iklimin bu kadar güzel olması bizi mutlu ediyor” dedi. Erdoğan’a “dostum Tayyip” diye hitap eden Papandreu ise “İki hükümetin de iradesi onca yıl bizleri meşgul eden sorunların çözümlenmesidir. En kısa sürede sonuca ulaşmak istiyoruz” dedi.
‘Liberal vize’ girişimi
Yunan kaynaklardan edinilen bilgilere göre iki başbakan görüşmelerinde, yasadışı göç ve TC vatandaşlarına AB’de “liberal vize” (Sırbistan vatandaşlarına uygulanan 3 ay süreyle vizesiz seyahat) uygulaması için AB nezdinde ortak girişimler üstlenmeyi kararlaştırdı. Ayrıca, Erdoğan ve Papandreu Kıbrıs müzakerelerine ivme kazandırılması ve çıkmazın aşılması için neler yapılması gerektiği konusunda görüş teatisinde bulundu.
Formül senaryoları
Edinilen bilgilere göre, Ege anlaşmazlıkları için istikşafi görüşmelerde son aylarda önemli ilerleme kaydedildi. Atina’da, Yunanistan’ın Ege’deki hava sahası ve karasuları sınırlarının bazı bölgelerde 6, bazı bölgelerde, 7, 8, hatta bazı bölgeleride de 10 ve 12 mil olması senaryoları yeniden gündeme geldi. Sözkonusu “formül” senaryosu 2004 yılında Papandreu dışişleri bakanı iken konuşulmuştu. Ancak, aynı yıl Yunanistan’da iktidar değiştiğinden istikşafi görüşmelere sıfırdan başlanmıştı.

İnşallah Ruhban Okulu’nu açarız

Başbakan Erdoğan, Yunan mevkidaşı ile terörle mücadele konusunu ele aldıklarını belirterek, Yunanistan’ın da içinde bulunduğu AB ülkelerinin PKK’yı zaten terör örgütü olarak açık ve net ilan ettiklerini hatırlattı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması hakkında da, “Temmeni ederiz ki inşallah bir hukuk çerçevesinde iktidarımız en kısa sürede bunu gerçekleştirir” diyen Erdoğan, Fener Rum Patrikhanesi Sen-Sinod Meclisi için yabancı uyruklu 12 metropolitin TC vatandaşlık işlemelerinin tamamlandığını söyledi.

Parasızlıktan fotoğrafçısını getiremedi

- Malta Başbakanı Lawrens Gonzi ülkesinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle fotoğrafçısını Atina’ya getirmedi. Bu yüzden Başbakan Erdoğan’ın fotoğrafçısı Kayhan Özer’den kendisi ile ilgili fotoğraflardan birkaçını vermesini istedi.
Ooo... Tost uzun iş
- Yunan başbakanının eşi Ada Papandreu, konferansın düzenlendiği Astir Vuliagmeni otelinin barında tost istedi. Barmen, Ada Papandreu’yu tanımadığından “Ooo... Tost uzun iş” cevabı verdi.
Güneşin keyfini çıkardılar
Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye ile Yunan Başbakanı Papandreu’nun eşi Ada ve kızı Margarita dün Atina güneşinin keyfini çıkardı. Sahil semti Glifada ve Vula’da deniz kenarında yürüyüş yaptıktan sonra şehir merkezine geçtiler. Atina’nın en iyi balık restoranlarından İthaki’de öğle yemeği yediler.
Su güzel, tavsiye ederim
- Erdoğan, Papandreu ile karşılaştığında “Su nasıldı” diye sordu. Papandreu da “Çok güzeldi tavsiye ederim” cevabı verdi. Gazetecilerdeki şaşkınlık Yunan başbakanının dün sabah denize girdiğinin öğrenilmesiyle giderildi.
Denizden SAT’lar korudu
- Erdoğan’ı Atina ziyareti sırasında Yunan SAT komandoları denizden korudu. Yunan Sahil Güvenlik botları da özel yatların Erdoğan’ın bulunduğu otelin sahiline girmesine izin vermedi.

Öte yakadan adaları anlattı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, başbaşa yaptıkları görüşme öncesinde, otelin terasına çıkarak, yıllardır iki ülke arasında sorun olan Ege’yi seyrettiler. Papandreu, kıyıdan görünen adalarla ilgili Erdoğan’a bilgi verdi. İki lider, daha sonra kendilerini görüntüleyen gazetecilere el sallayarak, poz verdi. Erdoğan’ın kaldığı otelin önündeki yol trafiğe kapatılırken, geniş güvenlik çemberi oluşturulması dikkat çekti.

İklim değişikliğine karşı birleştiler

Atina’da düzenlenen “Akdeniz İklim Değişikliği Konferansı”nda Türkiye, Yunanistan, Malta, Libya, Filistin, İsrail, Fransa, Mısır, İtalya ve Kıbrıs Rum Kesimi ortak bir açıklama yayınlayarak, Akdeniz’de iklim değişikliğini önlemeye yönelik girişimler üstlenme yolundaki iradelerini dile getirdiler.