Başbakan Tayyip Erdoğan, askerlik sürelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili brifingten sonra yaptığı açıklamada Genelkurmay’ın yaptığı çalışmayı beğendiğini söyleyerek, “Çalışmalar devam edecek” dedi.


Askerlik sürelerinin yeniden düzenleme çalışmalarının devam edeceği, seçime kadar ise herhangi bir karar verilmeyeceği, bu kararın seçim sonrasına bırakılacağı gelen bilgiler arasında.
Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’le görüşmesinin ardından Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gitti. Erdoğan, gazetecilerin askerlikle ilgili ısrarlı sorular, üzerine, “Genelkurmay’ın yaptığı çalışma güzel de devam edecek” dedi. Bugün gerçekleşen görüşmede, Genelkurmay Başkanlığı eşit süreli askerlik ile ilgili geniş kapsamlı bir dosyayı Erdoğan’a sundu. Başbakanlık Konutu’nda Erdoğan’a verilen brifingte 20 yıllık bir perspektif içerisinde asker ihtiyacı, genç nüfusun durumu, yapılabilecek çeşitli uygulamalar ve bunların yansımaları tek tek ortaya konuldu. Erdoğan’a sunulan raporda birden fazla seçenek sunuldu. Erdoğan’ın Genelkurmay’ın hazırladığı kapsamlı raporu beğendiği, ancak yeterli bulmadığı gelen bilgiler arasında. Brifingin ardından Koşanar’e, “Yapılan çalışma çok güzel, ancak üzerinde biraz daha çalışılması lazım. Ben de ilgili arkadaşlara talimat verdim. Onlar da çalışıyorlar. İlerleyen zamanda her iki taraf biraraya gelerek bu konuyu yeniden değerlendirelim” dediği iddia edildi.
Hükümetin askerlikle ilgili yeni düzenlemede kısa dönemin 4 ay, uzun dönemin 12 ay olarak düzenlenmesi şeklindeki tek bir seçeneği masaya koyduğu, Genelkurmay’ın bu isteğe, “Devre kaybı olacak. Personel sıkıntısı yaşanacak” gerekçesiyle sıcak bakmadığı da iddialar arasında. Hükümetin bu tip asker alımını geniş bir zamana yayarak profesyonel orduya geçişin bir ara formülü olarak düşündüğü kaydedildi. Bedelli askerlik konusu ise terör meselesinin Türkiye’nin gündemini meşgul ettiği dönemde görüşülmesinin uygun olmayacağı gerekçesiyle masaya getirilmedi.