Yozgat Belediyesinde işçi olarak çalışan Kemal Mavili (53) ve Mehmet Karadavut (50) ile birlikte 7 arkadaş, 1999 yılında arkadaşları Enis Deli isimli kişiye bir bankadan çektiği 21 bin TL krediye kefil oldu. Kefil oldukları Enis Deli, krediyi çekip kayıplara karışınca Mehmet Karadavut ve Kemal Mavili'nin hayatı karardı.

Mehmet Karadavut, arkadaşlarına iyilik yapıp kefil olduklarını belirterek, "Kefil olduğumuz Enis Deli'nin art niyetli olduğunu bilemezdik, krediyi çekti kayıplara karıştı ve bulunamıyor. 2005 yılında icradan dolayı beni ve 2 arkadaşımın evi satıldı. O zaman evin değeri 22 bin TL iken icra bunu 7 bin 500 TL'ye sattı. Şimdi kirada kalıyoruz, maaşımız kesiliyor, çocuk okutuyoruz, çocuğumuza harçlık dahi veremiyoruz. Çok büyük sıkıntıdayız. Evimizde huzur kalmadı, borç üstüne borç çıkıyor. Kalan borcu ödememize imkan yok.

Parayı biz çekmediğimiz halde 70 bin TL ödedik. Diğer 5 kefilden hiç para kesilmiyor. Biz yeterince para ödediğimizi düşünüyoruz. Bu sorunumuza bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Durumu Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a dilekçe ile bildirdik ama bir sonuç çıkmadı. Devletimizden bir yardım bekliyoruz. Emniyetten ve Jandarma'dan Enis Deli'yi bulmalarını istiyoruz. Türkiye'de teknoloji çok gelişti, kişiler çok kısa sürede yakalanıyor. Enis Deli neden yakalanmıyor, bir türlü anlayamıyorum" diye konuştu.

Karadavut, arkadaşlarına kefil olacak insanlara da seslenerek, bu devirde en yakın arkadaşınız da olsa babanızda olsa kefil olmayın tavsiyesinde bulundu.

BORCU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN EVLENEMİYOR

Kemal Mavili, ise bir hata yapıp kefil olduklarını belirterek, "Kefil olduğumuz Enis Deli, art niyetli davranarak bizi kandırdı. Krediyi çekip kayıplara karışınca borç bizim üzerimize kaldı. 7 Arkadaş kefil olduk ancak borçları sadece Mehmet Karadavut ve ben ödüyorum. 1999 yılında eski para ile 21 milyar para çekildi. Banka asıl borçluyu bulamayınca bizi icraya verdi. Evimiz satıldı, maaşımızın bir kısmına el konuldu. Bu güne kadar 70 bin TL ödedik. Ancak borç bir türlü bitmiyor. Şuanda 80 bin TL daha borç geldi. Bu borcu ödeme imkanımız yok. Ölünceye kadar bu parayı ödesek bitmez. Banka asıl borçluyu bulmak için bir çaba sarf etmiyor. Borç üzerine borç çıkıyor. Biz Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım bekliyoruz. Emniyet yetkililerinde, bu krediyi alıp kayıplara karışan kişiyi bulmasını istiyoruz." dedi.

Nişanlı oğlunun olduğunu ancak parası olmadığı için düğününü yapamadığını ifade eden Mavili, şöyle devam etti: "Evimizde huzur kalmadı, bu kefillik yüzünden sürekli huzursuzluk yaşıyoruz. Çocuklarımın işi yok, evimi geçindiremiyorum. Ne yapacağımızı şaşırdık. Benim tüm nisanlara tavsiyem ne olursa olsun varsa para verin ama kimseye kefil olmayın."