İsrail, Gazze yardım filosundaki yolcuların birinin dizüstü bilgisayarında organizatörlerin düzenlediği toplantıların tutanaklarına ulaştı.Tutanaklarda, yardım filosunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer hükümet üyeleri de dahil olmak üzere hükümetin en üst düzey isimlerinden destek aldığı yönünde bilgiler olduğu öne sürüldü.

İsrail Güvenlik Güçleri’nin filoyu ele geçirmesinin ardından elde edilen verilerde, gemilerin yüklenmesinden iki hafta önce organizasyonu düzenleyen altı grup İstanbul’da bir araya geldi.

Ayrıca, organizatörlerin aylar öncesinden hazırlık yaparak her türlü senaryoyu değerlendirdikleri, bunun içinde filonun baskına uğrama ihtimalinin de olduğu belirtildi.

Türk hükümeti, filoyu organize eden gruplara yardım edildiği iddiasını reddediyor. 31 Mayıs’taki baskının ardından İsrail ordusu filodaki gemilerde bulunan tüm bilgisayar ve belgelere el koydu.

Elde edilen bilgiler İstihbarat ve Terör Bilgi Merkezi’ne (ITIC) ve istihbarat analistlerine gönderildi. ITIC elde ettiği bilgileri bu ayın başlarında yayımladığı raporda açıkladı.

POLONYALI GAZETECİNİN BİLGİSAYARINDAN ÇIKTI

Rapora göre, Türk hükümetinin filonun organizasyonu üzerindeki rolünü ortaya koyan bilgiler, Özgür Gazze Hareketi üyesi, Polonyalı gazeteci Ewa Jasiwicz’in bilgisayarındaki notlardan elde edildi.

Jasiwicz’in bilgisayarında, filonun organizatörlerinin 16 Mayıs tarihinde İstanbul’da düzenlediği toplantının kayıtları bulunuyor. Hem toplantıda, hem de filoda bulunan eski İsrail vatandaşı Dror Feiler, Haaretz’in elde ettiği bilgileri doğruladı. Jasiwicz’e ise ulaşılamadı.

Tel Aviv’deki Türk Büyükelçiliği'nden, yapılan açıklamada, “Eğer bu bir hükümet girişimi olsaydı hükümet tarafından idare edilirdi, ancak böyle bir durum söz konusu değil” denildi.

Belgeye göre, toplantının açılışında hükümetlerin filoyla ilgili tutumları hakkında bir sunum yapıldı. Bu sunumda şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye - A. Hükümet, başlangıçta bu göreve açık destek vermedi. ancak son günlerde başbakan ve diğer bakanlardan doğrudan destek alıyoruz. [Yüz yüze] görüşmelerde bize açık açık bir sorunla karşılaşmamız durumunda hükümetin elinden gelen desteği vereceğini söylediler."