Türkiye bugün 'türban' tartışmalarına odaklandı. Yargıtay Başsavcısı'nın 'türban serbestisi laikliğe aykırı' açıklamasına Erdoğan, AK Parti, ''Parlamenter rejime müdahale'' diyerek sert tepki gösterdi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılan vekiller de gelişmeleri hurriyet.com.tr'den takip etti.

Ak Parti, Yargıtay Başsavcısı'nın 'türban serbestisi laiklik ilkesine aykırı' açıklamasına tepki gösterdi. Ak Parti'den yapılan açıklamada, ''Parlamenter rejime açık bir müdahaledir'' denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

''Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyasi parti grupları arasında temas ve görüşmeler sürerken aynı konuda ve eş zamanlı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görüşmelerin içeriğini hedef alan ve kuvvetler ayrılığını yok sayan 20.10.2010 tarih ve 23 sayılı yazılı açıklaması parlamenter demokratik rejime açık bir müdahale niteliğindedir.

Bir demokratik toplumda kişilerin, kurumların veya toplumsal grupların siyaset müessesinden hak ve özgürlük talebinde bulunmaları, bu taleplerin toplumun her kesiminde tartışmaya açılması ve siyaset kurumunun gündeminde yer alması demokratik bir hukuk devleti anlayışının gereğidir. Bu taleplere olumlu veya olumsuz cevap verecek ve kural koyacak olan kurum, yasama yetkisini elinde bulunduran Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.

 
Yargı yetkisini kullananların görevi kanun koymak değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen yasaları uygulamaktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı önleyici bir yargısal yetkiye sahip değildir.

 
Yüksek Yargı’da güçlü pozisyonlara aday konumunda bulunanların kendilerine destek sağlamak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve siyaset kurumunu hedef alan açıklamalar yapmaları kabul edilemez.

 

Hiçbir kişi, organ veya makam Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne emir ve talimat veremez.''