Sunduğu onlarca servisiyle bir arama motorunun ötesine geçen ve bu servislerine her geçen gün bir yenisini ekleyen Google, Google Voice Search uygulamasını Türkiye’de kullanıcılara sundu. Bu servis ile birlikte telefonlarıyla Google’da arama yapmak isteyen kullanıcılar artık konuşarak da arama yapabilecek.

Örneğin İstanbul’da hava durumunu merak ediyorsunuz. Bunun için telefonunuza “İstanbul’da hava durumu” şeklinde seslenerek ilgili sonuçlara anında ulaşabiliyorsunuz. Benzer şekilde “Vizyondaki filmler”, “Küresel ısınma haberleri” gibi kullanıcıların yazarak yaptığı hemen her arama kriteri de bu sayede artık parmakları kullanmaksızın, sadece konuşarak kullanılabilecek.

TÜRKÇE İLE BİRLİKTE 12 DİLDE

Konuşmanın bir telefonla etkileşime geçmenin en rahat yolu ve yazmaktan daha hızlı bir yöntem olduğundan yola çıkarak hayata geçirilen Voice Search, öncelikle İngilizce, Çin Mandarini ve Japonca daha sonra ise Korece, Taiwan Mandarini, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Çekçe, Lehçe, İspanyolca ve son olarak Türkçe için geliştirildi.

ŞİMDİLİK SADECE iPHONE VE ANDROİD TELEFONLARDA ÇALIŞIYOR

Şu an için sadece iPhone ve Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonlarda kullanılabilen Google Voice Search, yıl sonuna doğru BlackBerry telefonları da destekleyecek. Ancak Symbian işletim sistemini kullanan telefonlar için bu servisin hayata geçip geçmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Voice Search geliştirilirken  oldukça titiz ve ayrıntılı bir çalışma gerçekleştiriliyor:  Her ülkede anadil konuşur  insanlarla çalışarak haftalar boyunca telaffuz örnekleri toplanıyor ve hizmetin çalışmasını sağlayan modeller oluşturuluyor. Popüler arama terimleri restoranlar, kalabalık caddeler, araba içi gibi farklı akustik özellikler gösteren mekanlarda kaydedilerek, her bir dil için bir milyonu aşkın kelime barındıran kelime hazneleri oluşturuluyor. Hizmetin gücü farklı telaffuzların ve çevre koşullarının dahil edilmesinden geliyor.

GOOGLE TÜRKİYE'YE ÖNEM VERİYOR

Bu servisin 12 dil arasında Türkçe'yi de kullanıyor olmasının Google'ın Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğine dikkat çeken Google Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Pazarlama Direktörü Mustafa İçil konuyla ilgili olarak: “Voice Search’ü Türkçe olarak hizmete sunmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Türkiye Google için önemli bir pazar ve dünya çapında sunulan Google hizmet ve ürünlerini Türkiye’deki kullanıcılar için lokalize etmek her zaman önceliklerimiz arasında bulunuyor.” şeklinde konuştu. Google Voice Search hakkında bilgi veren İçil: “Mobil cihazlara metin girmek özellikle hareket halindeyken zor hale gelen bir işlem olduğu için bu hizmetin kullanıcılarımız için çok faydalı olacağına inanıyoruz. Google Voice Search kullanıcılara aramak istedikleri terimleri sesli bir şekilde söyleyerek basitçe arama imkanı sunuyor. Bu bir sorunun cevabını veya bir restoranın yerini bulmak için alternatif ve daha kolay bir yol.” dedi.

APPLE APP STORE'DAN İNDİRİLEBİLİYOR

iPhone’a bu servisi kurmak için Apple App Store’a girmek suretiyle “Google Mobile App”i arayarak bu uygulamayı indirebilir ve iPhone’nunuzla bu özelliği bugünden itibaren Türkçe formatında kullanabilirsiniz.