Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, hafta sonunda ülkesinin çok kültürlü toplum oluşturma çabasının başarısız olduğunu açıklaması, dünyanın gündemine oturdu.

İşte Merkel'in konuşmasının dış basındaki yansımaları:

WALL STREET JOURNAL: Merkel göçmen kavgasına katıldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hafta sonunda yaptığı konuşmada Almanya’daki çok kültürlülüğe yönelik çabaların “tam bir başarısızlık” olduğunu söyleyerek, göçmenler konusunda ülkesinde yaşanan sert tartışmaya katıldı. Merkel, Almanya’da uzun süre savunulan çok kültürlülük olgusuna güvenin yitirildiğini belirtti.

Almanya, göçmen nüfusunun topluma uyum sağlaması için çok az çaba gösterdi. Analistler sonuç olarak göçmenlerin Almanca’yı iyi konuşamadığını, temel yeteneklerde geri kaldıklarını ve ülkenin refah sistemi için sıkıntı oluşturduklarını belirtiyor. Alman muhafazakârlar ise zorunlu dil kursları gibi göçmenlerin toplum içinde sindirilmesini öngören politikaları savundu.

 

Anket sonuçları da Alman halkının, çoğunluğu Müslüman olan göçmenlerin Alman kültürüyle çok az, hatta hiç bağ kurmadan yaşadıklarını düşündüğünü ortaya çıkardı. Diğer yandan, Avrupa’nın en düşük doğum oranına sahip Almanya’da, göçmenlerin Almanların nüfusunu geçeceğine yönelik endişeler var.

 

Partisini son yıllarda sol tarafa çeken Merkel’in, çok kültürlülük hakkında yaptığı açıklamalarla partisindeki muhafazakar kesime destek vermek istediği düşünülüyor. Merkel, son aylarda lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) muhafazakar kesimden koptuğuna yönelik eleştirilere maruz kalmıştı.

 

"Merkel Enters Immigration Fray" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

ASSOCIATED PRESS: Merkel: Çok kültürlülük tamamen başarısız oldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Almanya’da oluşturmaya çalıştıkları çok kültürlü toplumun “tamamen başarısız olduğunu” açıklaması, ülkedeki milyonlarca göçmenle nasıl baş edileceğine yönelik kavgayı daha da artıracak gibi görünüyor.

 

Merkel’in, göçmenlerin Almanca’yı öğrenmeleri gerektiği ve Almanya’nın kültürünü benimsemesi gerektiğine dair sözleri, yakın dönemde Avrupa’da sıkça duyulmaya başlayan söylemi çağrıştırıyor. Sözleri partisinin muhafazakâr üyeleri tarafından alkışlarla karşılanmasına rağmen, kozmopolit Berlinliler Merkel’in günlük yaşamdan haberdar olmadığını belirtti.

 

Almanya’daki göçmenlerin çoğu çok az veya hiç Almanca konuşamıyor, düşük ücretli işlerde çalışıyor veya hükümetin verdiği yardımla geçiniyor. Ülkede yaşlılık ve yetenekli işçi sıkıntısı baş gösterirken, Yeşiller Partisi üyelerinden Volker Back, Almanya’nın ekonomik üstünlüğünü koruması ve demografik sorunlarıyla baş edebilmesi için kalifiye göçmenlere ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

 

"Merkel: German multiculturalism utterly failed" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

SKY NEWS: Merkel’den çok kültürlülük ‘başarısız oldu’ itirafı

Merkel’in çok kültürlülük hakkında ettiği sözlerin, göçmen konusunda yaşanan tartışmaları alevlendirmesi bekleniyor. Almanlarla göçmenlerin huzur içinde yaşaması için yapılan girişimin başarısız olduğunu söyleyen Merkel’in açıklamaları, Friedrich Ebert adlı düşünce kuruluşunun yaptığı anketin sonuçlarının açıklanmasının ardından geldi.

 

Ankete göre, Almanların üçte biri ülkelerinin göçmenler tarafından istila edildiğini düşünüyor. Merkel, 1960’larda Batı Almanya’nın davet ettiği göçmen işçilerin bir gün ülkelerine geri dönecekleri konusundan kendilerini kandırdıklarını söyledi. Ancak geçmişte, Merkel camilerin Almanya’nın bir parçası haline geldiğini ve kabul edilmeleri gerektiğini söylemişti.

 

Merkel’in U dönüşü yapmasındaki neden, partisinin göçmen konusunda yaptığı baskılardan kaynaklanmış olabilir. Merkel konuşmasında ayrıca, göçmenlerden çok az şey talep edildiğini ve Almanca öğrenmeye zorlanmaları gerektiğini ifade etti. Ekonomik açıdan rekabet edebilirliği yetenekli işçilere bağlı olan Almanya’da, göçmen sorunu önemli bir konu. Almanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hans Heinrich’e göre, Almanya’nın acil olarak 400 bin mühendis ve kalifiye işçiye ihtiyacı var.

 

"Merkel: Multiculturalism Has Failed In Germany" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

INDEPENENT: Merkel’in açık sözlülüğü şaşırtıcı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in hafta sonunda yaptığı konuşma göçmen sorunu ve bununla bağlantılı konuları güçlü bir şekilde gündeme oturttu.

 

Tarihi sebeplerden dolayı, Almanya’nın liderleri çok kültürlülük ve özellikle Almanya’daki Türk azınlık hakkında yorum yapmak konusunda dikkatli davrandı. Ancak partisinin genç üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Merkel düşüncelerini şaşırtıcı derecede açık ifade etti. Merkel, çok kültürlü toplum oluşturma çabalarının tamamen başarısız olduğunu söylerken, göçmenlerin uyum sağlamak adına daha fazla çaba göstermek zorunda olduklarını belirtti.

 

Türklerin Almanlardan daha fazla olduğu izlenimi veren şehirlerin bulunduğu Almanya’daki tablo tamamen umutsuz olmadığı gibi, Almanya diğer Avrupa ülkelerine kıyasla göçmen konusunda daha başarısız oldu denemez. Merkel’in sözleri, göçmen sorunu ve çok kültürlülük konularında artık tartışmanın serbest olduğunu belirten en açık işaret oldu.

 

Merkel’in açık sözlülüğü bu tartışmada öncü olmaya niyetli olduğunu gösterse de, bu kavgayı başlatan Alman Merkez Bankası’nın eski yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin oldu. Almanya, Merkel’in sözlerinin ardından Fransa, Belçika ve Hollanda’nın cephesine katılmış oldu. Bu cepheye en son üye ise, hükümetin çok kültürlü yaklaşımını yıllardan beri sorgulayan İngiltere olabilir.

 

"Integration has two sides" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

GUARDIAN: Merkel çok kültürlü toplum girişiminin öldüğünü ilan etti

Merkel’in çok kültürlü toplum yaklaşımının tamamen başarısız olduğuna dair sözleri, Almanya Başbakanı’nın geçmişte öne sürdüğü görüşlerle çelişiyor. Merkel’in kararı, geçmişte partisinin muhafazakâr kanadıyla ters düşmesine neden olan, göç hakkındaki liberal görüşlerinde değişme olduğunu gösterdi.

 

Konuşmasında İslam’ın artık Almanya’nın parçası olduğu ve göçmenlerin önüne geçilmemesi gerektiğini de belirten Merkel, diğer yandan kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik lideri Bavyera Başbakanı Horst Seehofer’in savunduğu görüşlere de yaklaştı. Seehofer, geçtiğimiz hafta Türkiye ve Arap ülkelerinden göçmen alınmasına son verilmesi çağrısı yapmıştı.

 

Merkel ve Seehofer, göçmenlerin Almanya’nın gerilemesine neden olduğunu öne süren kitabı yüzünden ağır eleştiri alan Thilo Sarrazin ile aynı çizgiye geldi. Merkel ile aynı kürsüye çıkan Seehofer, çok kültürlülüğün öldüğünü ve sağcı partilerin baskın bir Alman kültürüne bağlı olduğunu belirtti.

 

"Angela Merkel declares death of German multiculturalism" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

FINANCIAL TIMES: Merkel’den çok kültürlü yaklaşım ‘başarısız’ oldu iddiası

Entegrasyonun artık "ana sorun" haline geldiğini hatırlatan Merkel, "1960'lı yıllarda gelen göçmen işçilerin geri dönecekleri" tezleriyle Almanya'nın kendisini kandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Merkel: "Ama gerçek bu değil. "Multi-kulti" teziyle yan yana birlikte yaşayacağımız savunuldu... ama iflas etti, tamamen iflas etti" dedi.

 

Merkel, Almanya’yı göçe açık tutmak isterken, yaşanan göçmen sorununun neden olduğu toplumsal öfkeyi bastırmak istiyor. Bu konunun siyasi arenanın dışına çıkmasına neden olan kişiyse, yazdığı kutuplaştırıcı kitapla adından söz ettiren Thilo Sarrazin oldu.

 

Merkez sol eğilimli Sosyal Demokrat Parti üyesi Sarrazin, aldığı eleştirilerin ardından istifa etmişti. Merkel’in CDU partisinin Bavyera bölgesi başkanı Horst Seehofer ise “yabancı kültürler” olarak tanımladığı göçmen konusu aleyhine yorumlar yapmıştı.

 

Ancak Merkel’in kabinesindeki destekçilerden Eğitim Bakanı Annette Schavan, Almanya’nın yaşlanan nüfusunun neden olduğu iş gücü açığını kapatmak için dış göçe izin verilmesi gerektiğini savunuyor.

"Multicultural attempts ‘failed’, claims Merkel" başlıklı makaleden çevrilmiştir.

El CEZİRE: ‘Alman çok kültürlü toplumu başarısız oldu’
Merkel’in göçmen sorunu ve İslam konusundan ettiği sözler, muhafazakâr partisi içinde yaşanan tartışmaya bir yenisini ekledi. Merkel, Alman kültürüne adapte olmak konusunda istek göstermeyen göçmenlere karşı daha sert bir tavır alması için partisinden baskı görüyordu.

Öte yandan, Merkel’in Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, hafta sonunda Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine verdiği demeçte, Almanya’nın ihtiyacı olan kalifiye işçi açığını kapatmak için dış ülkelerden göçmen kabul ederken uygulanan bariyerlerin azaltılması gerektiğini savundu.

 

Leyen, son yıllarda Almanya’dan ayrılan insan sayısının, göç edenlerden fazla olduğunu belirtti ve Almanya’nın kalkınması için göçmen kabulündeki engellerin azaltılması gerektiğini ifade etti.