Yaklaşık 1,5 aydır Kepez Limanı'nda demirli bulunan Mavi Marmara gemisi, bakım amacı ile İstanbul'da ki tersaneye gitmek üzere Çanakkale'den hareket etti. İstanbul Sarayburnu'ndaki karşılama törenine Mavi Marmara ile gitmek için değişik illerden gelen ve daha önce Filistin yardım konvoyuna katılmış olan aktivistler otobüslerle sabah saatlerinde kente geldi. Aktivistler, 12 saat liman kapısında bekledi.

Yetkililerinden gelecek olumlu bir cevap için soğuk havaya aldırış etmeden liman kapısı önünde bekleyen genç yaşlı yaklaşık 300 kişi, dev Filistin Bayrağı açarak marşlar söyleyip, Filistin lehine sloganlar attı. Zaman zaman vatandaşların soğuktan üşümemesi için çay ve kahve ikramı yapıldı. İzin alma işleminin uzamasına tepki gösteren bazı vatandaşların söylemleri ortamı gerdi. Diğer vatandaşların araya girmesi ile tartışma kavgaya dönmeden önlendi. Bu duruma sesiz olarak tepki gösteren bir grup ise liman kapınsın önünde beton üzerine yattı.
Gerilen ortamı yatıştırmak için limana gelen İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, burada bir basın açıklaması yaptı. Öncelikle herkesi sakin ve duyarlı olamaya davet eden Oruç konuşmasına şöyle devam etti, "Hiç kimse olayları başka yönlere yönlendirecek bir şey yapmasın. Bizim burada bir amacımız var. Bir hedefe kilitlenmişiz, bir yere yürüyoruz. Biz ilk defa bir sıkıntı ile karşılaşmıyoruz. İki yıldır bu yoldayız ve birçok sıkıntı ile karşı karşıyayız. Ama bu iki yılın bizlere öğrettiği bir şey var. Biz hangi, sıkıntı ile karşılaştıysak o sıkıntı bize rahmet olarak geri döndü. Hangi problemle karşılaştıysak belki beş adım ileri götürdü bizi. İsteğimiz şey zarar gören gemilerimizin önemli yerlerinin yapılması. Hava şartları da bozuluyor. Bu şartlarla insan taşımanın zor olacağını söylüyor arkadaşlar. Biz de şunu söylüyoruz 'çok daha büyük sıkıntı ve tehlikelerle yüz yüze geldik. Bedel ödedik bunu da öderiz.' ama onlar da şunu söylüyordu. 'Onun bir karşılığı varda bu bedeli ödememizin ne karşılığı var. Bu şartlarda gemiye binerseniz ciddi bir sıkıntı oluşabilir.' söyledikleri doğru."
Basın açıklamasının ardından gemiye binmekte ısrarcı olan ve sürgülü demir kapıyı açmak isteyen bir grup, güvenlik görevlileri ile tartıştı. İHH yetkililerin araya girmesi ile sakinleştirilen vatandaşlar daha sonra geldikleri otobüslere binmek için limandan ayrıldı.Yapılanı zulüm olarak gördüğünü belirten Mustafa Özkan isimli vatandaş, "Biz üzüntülü gidiyoruz sonuçta. Bir başka sevinçle gelmiştik. Daha önce kelepçeli indirildiğimiz gemiye burada mutluluk içinde binmeye çalışıyoruz. Değişen bir şey olmamış yani." diye konuştu.
Vatandaşların limandan otobüslerle gönderilmesinin ardından Mavi Marmara gemisi kendi personeli ile gece saat 01.10'da Kepez Limanı'ndan ayrıldı.