Hepimiz çocuk yaşlarda başlayan sebze ve meyve tüketiminin önemini biliyoruz. Ama bir ve üç yaş arası çocukların günde üç porsiyon süt ürünü tüketmesi gerekir. Bu üç porsiyonu 100 mililitre süt, 80 gram yoğurt ve 15 gram peynir şeklinde ayarlayabilirsiniz.
Minerallerin önemi
Çocuğunuz kışın çok sık nezle ya da gribe mi yakalanıyor? Ya da halsiz mi düşüyor? Bunun sebebi vücudundaki önemli minerallerin azlığı olabilir.

Önemli mineraller:
Demir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Eksikliğinde ciltte soluk bir görünüm ve halsizliğe neden olur. Demir eksikliğine çözüm, kırmızı et, bezelye nohut gibi kuru baklagiller, kuru kayısı tüketmektir.

Riboflavin, yani B2 vitamini enerji sağlar. Eksikliğinde dudak kenarlarında çatlaklara ve göz kaşıntısına neden olur. Süt, balık ve mantar gibi besinleri tüketerek B2 vitamini dengemizi koruyabiliriz.

C vitamini, hücreleri korur, diş etlerinin sağlıklı olmasını sağlar. C vitamini eksikliğinde soğuk algınlığına yakalanma sıklığımız artar. Vücudumuzun C vitamini eksikliğini çilek, bol miktarda turunçgil ve brokoli yiyerek giderebiliriz.

Çinko, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlar. Vücudumuzda çinko eksik olduğunda, cilt hastalıklarına yakalanma şansımız artar, tatma ve koklama duyularımızda eksiklik hissederiz. Çinko depomuzu doldurmak için tam tahıl, et ve karides gibi deniz mahsullerini tüketmemiz gerekir.



(sb)