PM seçimlerine yapılan itirazların ayrıntısı ortaya çıktıktan hemen sonra kimseye haber vermeden Genel Merkez’e gelen ve odasına geçen Süheyl Batum, tüzük ve yönetmelikleri inceledi. Uygulamanın tüzüğe uygun olduğuna karar veren Batum, 22.00 sularında kurultay salonunda bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak, “Endişe etmeyi gerektirecek bir şey yok” dedi. Batum, Kılıçdaroğlu’yla görüşmesinin ardından Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’le de telefon görüşmesi yaptı ve “68 kişi için kota uygulanmasını içeren bir hüküm yok. Endişe etmeyin. Bir sorun çıkmaz” mesajı verdi.

Sorun çıkmamasını dilerim

Kılıçdaroğlu, İlçe Seçim Kurulu’na düşen Parti Meclisi seçimleriyle ilgili olarak “Bir sorun yok. Parti organı olan Parti Meclisi kaç kişiden olur; 80. Biz de kadın kotasını da dikkate alarak seçimi yaptık” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Her kurultayda alınan sonuç zaten hemen kesinleşmiyor. Bir itiraz süresi var; bu sürenin sonunda da seçim kurulunun kararı geliyor. Bir sorun çıkmamasını dilerim. Tüzükte ‘Bilim Kurulu’ ile ilgili özel bir düzenleme var; ‘Kadın kotası uygulanır ve bu kotanın öngördüğü sayının altına düşemezsin’ diyor. PM’nin bütünü için ise ‘Yüzde 25’ deniliyor. Dolayısıyla iki koşul da yerine gelmiş durumda. İtirazları da doğal karşılıyorum.”

İtiraz reddedildi, PM tamam

Tartışmalar sürerken Çankaya İlçe Seçim Kurulu, yapılan itirazı reddetti. Kurul gerekçesini şöyle açıkladı: “80 kişilik PM’nin 12 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platform üyesi ile diğer 68 üyenin ayrıştırılması mümkün değildir. Ancak Tüzükte Genel Başkanın önereceği 18 kişilik liste içinden seçilecek 12 kişilik listede yüzde 25’lik cinsiyet kotasının olması zorunlu kılınmıştır. Yapılan seçimlerde Genel Başkanın önerdiği 18 kişilik liste içinde 8 kadın üyenin ismi olup, seçim sonucunda 6 kadın üye seçilmiş bulunmaktadır. 68 kişilik listede ise 15 kadın üyeye yer verilmiş olup bu üyelerin tamamı da seçim sonucu PM’ye seçilmişlerdir. Buna göre PM’ye giren kadın üye sayısı toplam 21 kişidir. PM’nin 20 kişilik cinsiyet kotası aşılmış olup itirazların yerinde bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” Şikâyetin haklı bulunulması halinde, oylamada en az oyu alan iki isim, Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu’nun listeden düşmesi söz konusu olabilecekti. Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun, kararıyla şimdi iki isim de Parti Meclisi’nde kalmış oldu.

En başarılı deyip çizeceksin

Yapılan itirazın mantıksız olduğun söyleyen Gürsel Tekin, kurultayda en az oyu almasına ilişkin şu yorumda bulundu: “25 yıldır CHP’de görev yapmaktayım. Hiç tanınmamış, hiç bilinmeyen arkadaşımız, hiç çizik yemezken benim çizik yemem, elbette demokratik haklarıdır, hiç buna itiraz etmem ama beni çizenler için söylemek istiyorum, bir yıl önce ‘Türkiye’nin en başarılı il başkanı’ diyeceksiniz, sonra da çizeceksiniz. Bu çelişkiyi anlamakta güçlük çekiyorum. En önemli çiziği parlamentodaki arkadaşlarımızdan yemişim. Hiç önemli değil ama merak ediyorum hangi kriterlere göre çizdiler?”

(sb)