İsrailli yetkililer, Türkiye’nin tavrını, “uluslararası toplulukta eşine rastlanmamış bir cüret” olarak yorumladı.

 

İsrail ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında, mineral rezervlerin araştırılması için Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik alanların sınırlarını belirleyen anlaşma, Tel Aviv ile Ankara arasında sıkıntıya yol açtı. Haberlere göre, Cuma günü İsrail ile Kıbrıs arasında dev doğalgaz yataklarının bulunduğu bölge üzerinde sınırları belirleyen anlaşmanın imzalanmasının ardından, Gabi Levi Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

  

Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Levi’yi yapılan anlaşmanın Kıbrıs sorununu çözmek için yürütülen müzakereleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. AFP haber ajansına göre, Sinirlioğlu, “Bu tür tek taraflı hamleler Kıbrıslı Türklerin çabalarını görmezden gelecek ve devam eden müzakereleri olumsuz etkileyecek” ifadesini kullandı.
 
İsrail Radyosu ise İsrail hükümetinden bir yetkilinin, Türkiye’nin itirazlarını reddettiklerini belirttiğini duyurdu.
 

Aynı kaynak, Türkiye ile Kıbrıs adası arasındaki sınırla, İsrail ile Kıbrıs adası arasındaki sınırda bir bağlantı olmadığını belirtti. Aynı zamanda, Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığı dolayısıyla karasuları üzerinde hak iddia etmesini, “uluslararası kamuoyunun bezerini görmediği bir cüret” olarak nitelendirdi.

 

BENZER ANLAŞMALAR MEVCUT

Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır ve Lübnan ile benzer anlaşmalar yaptı. Ancak Lübnan parlamentosu varılan anlaşmayı henüz onaylamadı.

 

Kıbrıs Rum Kesimi Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis, İsrail’le yaptıkları anlaşmanın Lübnan ile varılan anlaşma için sorun oluşturmadığını belirtti.

 

Lübnan parlamentosunun bazı üyeleri, İsrail’in kısa süre önce keşfettiği doğalgaz yataklarının Lübnan karasularına girdiğini öne sürdü. İsrail bu iddiayı reddetti.

 

Lübnan’da siyasi güç durumunda olan militan örgüt Hizbullah ise ülkenin doğalgaz yataklarını korumak için güç kullanabileceği uyarısında bulundu.

(sb)