9A-CBH kuyruk tescilli Air Adriatic renklerine boyalı uçak, uzun süredir THY Yer İşletme Binası önünde sahibini bekliyor.

Park yeri sıkıntısı çeken Atatürk Havalimanı'nda bu kez sahipsiz uçak krizi çözüm bekliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre Atatürk Havalimanı'nda park yeri işgal eden 20 uçak var. Buna ek olarak kaza yapan 15 özel veya eğitim uçağı da alanda bekliyor.

DHMİ, hurdaya çıkan uçakların havalimanından uzaklaştırılması amacıyla şirketleri sürekli uyarıyor. Ancak bu uyarılar devam eden davalar yüzünden sonuçsuz kalıyor. TBMM gündemine de taşınan hurda uçakların parçalanıp havalimanı dışına çıkarılmasında çoğu zaman gümrük mevzuatı engeli ile karşılaşılıyor. Parçalanan uçağın, bürokrasi yüzünden havalimanından uzaklaştırılması da uzun zaman alıyor. Konuyu Ulaştırma Bakanlığı'na ileten DHMİ, hurdaya çıkan uçakların parçalanması için şirketlere süre verilmesini istiyor.

Kurum, verilen sürede hiçbir işlem yapmayan veya sahibine ulaşılamayan uçakların DHMİ tarafından kaldırılması veya icra yoluyla satışının yapılmasını talep ediyor. Seferden çekilen uçaklar, yıllarca limanın bir köşesinde beklediğinden tamamen hurdaya çıkıyor.


(sb)