Adana Emniyet Müdürlüğü'nün senaryo gereği yağma suçundan hüküm giyen şahısların cezaevinden kaçarak, Mersin-Adana seferi yapan treni kaçırıp içindekileri rehin almasına içiren tatbikat sırasında polisin operasyonu ABD filmlerini aratmayan görüntülere sahne oldu.

Adana Emniyet Müdürlüğü Başbakanlığın özellikle büyük illerde valiliklerce yılda en az bir kere, uçak, gemi, tren ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarının kaçırılmasına karşı alınacak tedbirleri içeren tatbikat isteğini gerçekleştirdi.

CEZAEVİ FİRARİLERİ
Adana Tren Garı Lojistik Müdürlüğü'nde yapılan tatbikata Adana Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Demir Yolları ekipleri katıldı. Senaryo 12.30 sıralarında Mersin ilinden hareket eden, Mersin-Adana seferini yapan 62010 sefer sayılı yolcu treni Tarsus ilçesine geldiği sıralarda, maskeli ve ellerinde tabanca bulunan yağma suçundan 20 yıl hüküm giymiş ancak cezaevinden kaçmış iki kişi ve beraberindeki 5 kişi trenin makinistine yaklaşarak, bu saat itibarıyla treni kaçırdıklarını söylediler.

Yolda bulunan istasyonlarda yolcu almayıp kendilerini Adana Tren Gar'ına götürmelerini aksi takdirde makinistlerde dahil trende bulunan tüm yolcuları öldürecekleri ihbarı ile saat: 14.00 sıralarında başladı.

YURT DIŞINA KAÇMAK İÇİN UÇAK İSTEDİLER
Makinistleri ve trende bulunun bütün yolcuları rehin alan 7 kişiden lidere konumunda olan bir kişi daha sonra emniyetle irtibata geçerek isteklerini söyledi. Zanlı telefonda "Cezaevinden firar ettik, bizi örgüt üyesi diye içeri attılar. Bizim şakamız yok. Bir araçla havalimanına gitmek istiyoruz. Havalimanında hazır bir uçakla yurt dışına gitmek istiyoruz" dedi.

Ancak emniyet yetkilileri talebi karşılamayacaklarını söyleyince, zanlılardan bir kişi ne kadar gerçekçi olduklarını göstermek için rehinelerden bir kişiyi bacağından vurdu. Yaralı kişi dışarı çıkartılarak ambulansa verildi. Bu arada Adana Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü'ne bağlı iki tim rehinelerin olduğu bölümü yaklaşmaya başladı. Tren vagonlarını gören yüksek yerlere de keskin nişancılar yerleştirildi. Bir süre beklendikten sonra operasyon emri verildi.

Özel Hareket Timleri trene yaklaşıp merdiven koyarak vagonun içine gaz bombası atıp içeri girerek zanlıları etkisiz hale getirdi. Bu arada gaz bombasından etkilenen yolcular için hemen hazır bekletilen ambulanslar getirildi. Gelen ambulanslarla yolculara ilk müdahale yapıldı. Operasyon polis kamerasıyla saniye saniye görüntülenirken, ortaya çıkan görüntüler ABD filmlerini aratmadı.

Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, operasyondan sonra, barışta ter dökmeyenin savaşta kan dökeceğini belirterek, "Biz bir terör olayında en az kan ile olayı atlatmak için bu tatbikatları yapıyoruz. Arkadaşlarımız ileriki günlerde böyle bir olay olduğu zaman müdahalede trenin içerisini ve özelliklerini öğrensinler ki gerçeği olduğunda zorluk çekmesinler. Haber merkezine bilgi geldi. Dediler ki tren kaçırıldı. Trenin içinde vatandaşlarda var diye bilgi geldi. Zanlıların tabancaları var yağma olayından 20 yıl hüküm giymiş kişilerdi. Bunlar trendeki yolcuları rehin alarak bizim kriz yönetimimizle irtibata geçti. Teröristler uçak istedi ancak biz bunu kabul etmedik. Bu nedenle lider pozisyonunda olan iki kişiden biri hemen bir rehineyi bacağından silahla vurdu. Bunun üzerine yiğitlerimiz başarılı bir operasyon yaparak rehineleri en az zararla kurtararak 7 kişiyi gözaltına aldı" dedi.

Kesmez, Türk Polisi'nin bu tür tatbikatları hareket kabiliyetinin artması için sık sık yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

(sb)