27 Nisan bildirisinin hemen ardından 4 Mayıs 2007 tarihindeki Erdoğan-Büyükanıt zirvesi ile ilgili bazı iddialar ortaya atılmıştı. Eski Bakan Fikri Sağlar da Birgün Gazetesi’ndeki köşe yazısında, Erdoğan’ın, Büyükanıt’a “eşi Filiz Büyükanıt ile ilgili bir harcama dosyasını sunduğunu” iddia etmişti. Büyükanıt bu iddia için Sağlar’a tazminat davası açmıştı.

EFSANE CD

Tazminat davası sürerken, Dolmabahçe görüşmesine ilişkin bilgilerin eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon’un Ergenekon soruşturması kapsamında evinde yapılan aramada bulunan bir CD’de yer aldığı iddia edilmişti. Sağlar, davada, Tolon’un evinde yapılan arama sırasında Büyükanıt hakkında bazı kanıtların elde edildiğini ileri sürerek, CD’nin incelenmesini istedi.

 

Habertürk Gazetesi'nden Cemal Doğan'ın haberine göre, Ergenekon hâkimlerinin gönderdiği CD bilirkişi tarafından incelendi. Bilirkişi raporunu gönderdikten sonra da hâkim CD’yi Sağlar’ın avukatına vermedi. Bilirkişinin “gizli” ibareli raporuna ulaşıldı. Dolmabahçe sırrının bulunmadığı belirtilen rapora “İçerisinde kişisel veri vardır. Kopyalanması suç teşkil edebilir” uyarısı eklendi. Efsane haline gelen CD’de Erdoğan-Büyükanıt görüşmesine ilişkin belgeye rastlanmadı. Büyükanıt’ın ilaç, reçete ve doktor listesi bulunan CD için bilirkişi, “CD’nin içinde 3. kişilere yönelik özel bilgiler bulunmakta olup davayla herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır” raporu verdi.

 

O GÖRÜŞME SIR KALDI

 

2007’de Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde, 27 Nisan’da Genelkurmay’ın internet sitesinden yayınlanan açıklamadan sonra Başbakan Erdoğan, 4 Mayıs 2007’de Dolmabahçe’deki ofisinde dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’la yaklaşık 2.5 saat süren bir görüşme yapmıştı. Yıllardır spekülasyon konusu olan görüşmenin içeriği konusunda taraflar ‘sır’ vermedi. Başbakan Erdoğan, “Büyükanıt açıklarsa ben de açıklarım” dedi. Bunun üzerine, CHP Büyükanıt’ı açıklamaya davet etti. Büyükanıt ise görüşmenin ‘devlet işi’ olduğunu belirtti.

 

İŞTE CD'DE YER ALAN 8 DOSYA

 

CD’den “Org. Büyükanıt” isimli bir dosya klasörü çıktı. Klasörde konularına göre isimlendirilmiş 8 farklı dosya yer alıyor.

 

1. BANKA: Klasörde L.G. ve P.G. isimli kişilerin D.bank’ta olan hesapları ve hesap hareketleri yer aldı. ENCORE isimli dosyada şirket isimleri ve ortaklıkları çıktı. Kooperatif ismini taşıyan dosyada Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün gizli ibareli 14 sayfalık yazısı yer aldı.

 

2. CİNAYET: Cinayet klasöründe ise kooperatiflere yönelik evraklar yer aldı. Genel Kurul toplantıları ve zabıt örnekleri yer aldı.

 

3. DOSTLARI: Çevresi ve bazı kişiler hakkında şahsi bilgileri içerir, düz yazı şeklinde yazılmış belgeler bulundu.

 

4. İLAÇLAR: Muayene olduğu doktorlar, ilaç isimleri, raporlar, reçeteler çıktı.

 

5. SAĞIRLIK: Klasörden, GATA’da yapılan muayene sonucu bu muayenenin detaylarını içerir bilgi notu yer aldı.

 

6. G.Ş. EXB: İçinde G.Ş. isimli kişiye ait özel bilgiler bulundu.

 

7. K. DEKORASYON: G.’da yapılan bir ihaleye ilişkin bilgi notu bulundu.

 

8. Y.: Y.B.’nin emir subayına ait telefon numaralarını gösterir bilgiler yer aldı.

 

"DAVAYLA İLGİSİ YOK"

 

Bilirkişi incelemesinin sonuç bölümünde şu ifadeye yer verildi: "CD üzerinde yapılan incelemede, dava konusu haberi doğrular mahiyette herhangi bir belge ya da bilgi söz konusu bulunmamaktadır. CD’nin içinde 3. kişilere yönelik özel bilgiler bulunmakta olup, bunların deşifre edilmesi sakıncalı olacağı gibi huzurda görülen davayla da herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır."

 

ŞİFRELİ İSİMLER

 

Bilirkişi, CD’deki isimleri ‘deşifre edilmesi sakıncalı’ diyerek raporunda kod ile verdi. İşte raporda gizlenen isimler ve şirketler:

 

İsimler: L.G. P.G. N.D., A.İ.E, A.G., A.Y.(K), B.C. B.F. dos çevresi. F.B. (Y.A kendi çevresi) S.Ö. G.Ş.

 

Şirketler: En. Bi. S. ltd. D. Bank

 

OLAYIN KRONOLOJİSİ

 

4 Mayıs 2007: Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile Dolmabahçe’de 2.5 saat görüşt.

 

15 Mayıs 2008: Fikri Sağlar Birgün Gazetesi’nde ‘’Büyükanıt’a Dosya Verildi mi?’’ başlıklı bir yazı yazdı.

 

25 Mayıs 2008: Büyükanıt, Sağlar aleyhine 100 bin lira manevi tazminat davası açtı.

 

8 Temmuz 2008: Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un evinde yapılan aramada Büyükanıt ve eşi ile ilgili CD bulunduğu iddia edildi.

 

2 Aralık 2008: Mahkeme Sağlar’ı 14 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

 

3 Kasım 2009: Sağlar, Tolon’un evinde bulunan CD’nin içeriğinde iddialarını doğrulayan bilgiler olduğunu iddia edince Yargıtay kararı bozdu.

 

20 Nisan 2010: Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza’ya yazı yazarak CD’yi istedi.

 

21 Mayıs 2010: CD kopyalanarak Sağlar davası için Ankara’ya gönderildi.

 

14 Aralık 2010: CD’yi inceleyen Bilirkişi heyeti raporunu mahkemeye sundu.

 

(sb)