Deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul'da binaların güçlendirilmesi için yeni çözüm yolları aranıyor.

Depreme dayanıklı binalar konusunda yeni bir çalışma yaptıklarını vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deprem riski taşıyan yerlerde apartman veya mahalle sakinlerinin birleşmesi halinde fazla kat vereceklerini açıkladı. Topbaş, “Binayı da vatandaş kendi yapsın. Yeter ki sağlıklı binalar yapılsın” dedi.

Vatan'ın haberine göre, İstanbul'da iki yöntem üzerinde çalışıldığını belirtenTopbaş, İstanbul’un muhtelif yerlerinde büyükşehire ait arsalar veya edinebilecek arsalarda konutlar yaptırmak olduğunu söyledi.

İlk kez açıklıyor

İstanbul’da riskli alanlarda, Fikirtepe gibi Bakırköy gibi yerlerde bazı noktalarda alt yapıyı rahatsız etmeyecek şekilde belli koşullar getirerek, arsalar birleşip yapı adaları oluşturulduğunda daha yüksek imar hakkı verilecek. İBB'nin yeni çalışması hakkında Topbaş şu açıklamalarda bulundu:

"Örneğin mevcut riskli 4 katlı apartman yıkılacak, 8-10 kat mı yapılacak? Sonuçta fazladan dairesi olacak. Evet. Deprem riski taşıyan yerlerdeki gayrimenkul sahipleri biraraya gelip anlaşıp binalarını yaptırsınlar. Buna yeni karar verdik. Fikirtepe birinci öncelikli. Orada bir plan da yaptık. Ama KİPTAŞ ve Belediye girmeyecek."

İmar hakkı yüzde 25

Varolan imar yönetmeliğinde 4 bin metrekareyi toplayan bir imar adasında, parselde yüzde 25 daha fazla imar verildiğini de ifade eden Topbaş, "İmar artırmak, bir yere kat vermekle olmuyor. Yollar, okullar, yeşil alanlar, tesisat yenilemelerine ihtiyaç olunuyor. Plan şartları olan yeşil alanlar, sağlık birimleri, okullar üretmeniz gerekiyor' diye konuştu.

Deniz kumu kullanıldı

17 Ağustos depreminden sonra eksik malzeme kullanımının gündeme geldiğini anımsatan Topbaş, "Şu gerçek var vatandaş depreme ne kadar hazırsa biz de o kadar hazırız. Vatandaşın bilinçlenmesi inanın çok önemli. Dünyada da bunun örnekleri var. Mesela Tokyo’da bilinç yüksek olmasına rağmen yapıların yüzde 25’i risk taşıyor. Türkiye'de risk bundan fazla... Vatandaşın kendi bireysel olanaklarıyla binalarını yapmaları çok zor. Ancak kentsel dönüşüm politikalarıyla yapılabilir. Ama ne yazık ki bu konu da seçimlerde çok kullanıldığı için vatandaşın güven duyguları sarsılmış durumda" dedi.


Bataklığa da bina yapılır
Her zemine bina yapılmasının mümkün olduğunun da altını çizen Topbaş, şunları kaydetti:

"Bataklıkta, deniz üzerinde de bina yapılır. İstanbul’da da her zeminde yapı yapma imkanı var. Ama bu binaların yapım teknikleri ve maliyetleri farklıdır. Ayrıca zemin sağlam olsa da bu yeterli değil. İran ve Pakistan’da gördük, tek katlı kerpiç binalar da risk taşıyor. Binaları doğru şekilde ve tekniğine uygun yapmak her şeyden önemli. "