Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela'da şehit edilmesinin 1371. yıldönümü nedeniyle binlerce Caferi sabah erken saatlerden itibaren Halkalı'da bir araya geldi.

Yoğun yağmura rağmen, aralarında çarşaflı çok sayıda kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalık grup, Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve 71 kişiyi gözyaşları içinde anıyor.
Bu yılki Kerbela Matemi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla başladı. Erdoğan, yoğun güvenlik önlemleri altında Halkalı'daki Aşura Meydanı'na geldi.
BAŞBAKAN TÖRENDE KONUŞTU

Törenlere katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan binlerce kişiye seslendi. İşte Erdoğan'ın söylediklerinden satırbaşları:

"Değerli arkadaşlar, sevgili canlar, muharremin 10. gününde, diğer adıyla Aşura gününde siz can kardeşlerimi, gönül dostlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bu büyük matem gününde, başta imam Hüseyin olmak üzere Kerbela’da şehit olan ehlibeyti rahmetle yad ediyorum.

Diyor ki hazreti peygamber. Kim Hasan ile Hüseyin’i severse beni sevmiş olur. Kim ona buz ederse bana buz etmiş olur. Benim evim ve soyum Nuh’un gemisi gibidir. Ehlibeytime muhabbetleriyle bu gemiye binenler kurtulur, binmeyenler ise yok olur gider. Ehlibeytten en çok kimi seversiniz diye sorulduğunda, hiç düşünmeden Hasan ve Hüseyin demişti. Yine Hasan ve Hüseyin’e bakarak, “Allah’ım ben onları seviyorum. Sen de onları sev diye yakarmış. Hüseyin bendendir, ben Hüseyin’denim” buyurmuşlardı.

Peygamber efendimiz torunlarını, arşın iki yanına asılmış küpeler olarak tarif etmişti. O küpelerden biri, Hazreti Hasan Medine’de şehit edildi. Hazreti Hüseyin ise 1370 yıl önce bugün Kerbela’da ailesiyle birlikte, tarihin şahit olduğu en büyük katliamda şehit edildi. Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şahadeti ölüm değil tükeniş değil tam tersine hayattır, uyanıştır diriliştir.

Şahadeti veda değil, kavuşmadır. Bir son değil başlangıçtır. Kim ki Kerbela faciasını Müslümanların bölünmesi olarak, istismar etmeye kalkarsa, o Hazreti Hüseyin’in aziz hatırasına haksızlık etmiştir. Biz tam 1370 yıldır, Kerbela’nın acısını ta ciğerimizde taşıyoruz. Her an Kerbela’nın sızısını yüreğimizde hissediyoruz.

Bir masumun katledildiğini duyduğumuzda, gördüğümüzde, Kerbala’yı, Hazreti Hasan’ı, Hazreti Hüseyin’i, Ali Ekber’i hatırlıyor, gönül telimizi titretiyoruz. İşte dün İran’da Sunni ve Şii’lerden oluşan 38 masum hayatını kaybetti. Bu saldırıyı ve dünyanın neresinde kime karşı gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, tüm terör saldırılarını telin ediyoruz. Biz nerede olursa olsun, yeni Kerbela’lar görmek istemiyor, yeni ölümlerle sarsılmak istemiyoruz."

(sb)