Hastalıkla ilgili yeni bir araştırma, İsveç'te 18 ile 70 yaş arasında farklı kliniklerden 1200 hasta ile bu hastalığı olmayan rastgele 871 kişi üzerinde yapıldı.

Denekler ne kadar süre sigara içtiklerine bağlı olarak gruplara ayrıldı ve kan örnekleri de dikkate alındı. Sigaranın romatoid artridin en sert ve en yaygın vakalarının yaklaşık üçte birinden, genetik nedenlerden kaynaklanan vakaların ise yaklaşık yarısından sorumlu olduğu belirlendi.

Romatoid artrit hastalarının yüzde 61'inin hastalığın en sert ve en yaygın türüne yakalandıkları görüldü. En ağır sigara içicileri olarak sınıflandırılan 20 yıl boyunca günde 20 sigara içenlerin hastalığa yakalanma riski neredeyse 2,5 katına çıkıyor. Eski tiryakiler için sigarayı bıraktıkları günden bu yana geçen zamanla orantılı olarak risk azalırken, ağır tiryakilerde riskin hala yüksek olduğu belirlendi. Genetik olarak hastalığa eğilimli olanların sigara içiyorlarsa hastalığa yakalanma riski de iki katını aşıyor.

Araştırmacılar, bazı çevresel etkenlerin romatoid artrit riskini artırdığını, bununla birlikte bu son bulgularının genetik olarak hastalığa yatkın olanlara sigarayı bırakmaları tavsiyesinde bulunulması için yeterli olduğunu söylediler.


(sb)