Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali çerçevesinde Kaptan Cousteau’nu ekibi ile birlikte Eminönü’ndeki Boğaz İskelesi yanından denizin altına daldı.

Türkiye’nin ilk su altı belgeselcisi Haluk Cecan anısına yapılan ve Kaptan Cousteau’nun dalış ekibiyle birlikte dalış kıyafetleri ve oksijen tüpünü takan Başkan Mustafa Demir, Galata köprüsü’nün ayağının dibinden denize daldı. Başkan Mustafa Demir, ekiple birlikte 10 dakika Eminönü sahilinde suyun altında kaldı.

Denizin altında ekiple birlikte incelemelerde bulunan Başkan Mustafa Demir, denizden çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Başkan Demir, suyun altının çok kirlenmiş olduğunu, kısa dalış süresi içerisinde ekip ile birlikte denizin altından topladıkları yangın söndürme tüpü, oyuncak, muhtelif şişe ve kutulara dikkat çekti. 

Başkan Mustafa Demir, ortasından deniz geçen ve İmparatorluklara yüzyıllarca başkentlik yapmış İstanbul için büyük önem taşıyan denize karşı halkımızın yeteri kadar duyarlı olmadığını ve saygı göstermediğini anlattı. Başkan Demir, deniz, boğaz, Haliç olmadan İstanbul’un anlamının kalmayacağını belirterek, “İstanbul’un geçmişten bugüne gelen bir deniz kültürü var. Bu kültürün yaşatılması gerekiyor. Fatih Belediyesi olarak bu kültürü yaşatmak için çaba gösteriyoruz.” dedi.   

Dalış ekibi içerisinde yer alan Sualtı Temizlik Hareketi Derneği Başkanı Hakan Tiryaki de Haluk Cecan anısına yapılan bu sualtı dalışıyla, sadece denizlerimizi temizlemenin yeterli olmadığını,  kirletmemek gerektiği mesajını da vermeye çalıştıklarını söyledi.