ATO Başkanı Sinan Aygün, sanayicinin ara eleman bulamadığını, 160 meslek dalında nitelikli elemana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğunu hatırlatarak Türkiye’de sanayicinin ara eleman bulamadığını kaydetti.

Aygün, 350 bini “acil” olmak üzere 1 milyon 200 bin ila 1.5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu vurgularken, Filipinler, Küba, Hindistan gibi ülkelerden teknisyen ithal edildiğini bildirdi.

ATO Başkanı Sinan Aygün’ün yaptığı yazılı açıklamaya göre, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğunu anımsatarak Türkiye’de sanayicinin ara eleman bulamadığını belirtti. Aygün, 350 bini “acil” olmak üzere 1 milyon 200 bin ila 1.5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. İnşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü ifade eden Aygün, “Nitelikli ara eleman sıkıntısı memleket meselesi haline geldi” uyarısında bulundu. Nitelikli ara eleman ihtiyacının tekstil sektöründe 10 bin, otomotiv sektöründe 60 bin, inşaat sektöründe 10 bin, sağlık sektöründe ise 50 bin rakamına ulaştığını bildiren Aygün, “Ara eleman sıkıntısı yüzünden bazı sektörlerde işler yürümüyor. Sanayimiz ağır darbe yiyor. Kalifiye eleman bulamadığı için pek çok sanayici işini büyütmekten korkuyor” dedi.

160 MESLEK DALINDA AÇIK VAR
Aygün, otel kat görevlisi, garson, tıbbi sekreter, dişçi asistanı, eczacı kalfası, stilist, oto camcısı, tornacı, eczacı kalfası, kepçe operatörü, kalıpçı, sıvacı, büz ustası, fayansçı, parkeci, sistire ustası, çatı ustası, klimacı, döşemeci, ütücü, overlokçu, perdeci, frezeci, grafiker gibi 160 meslek dalında nitelikli ara elemana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

“NE İŞ OLSA YAPARIM” SÖZÜ GERÇEKÇİ DEĞİL
Türkiye’nin genç ve dinamik fakat vasıfsız insan gücü cenneti haline geldiğini vurgulayan Aygün, iş başvurusunda bulunanların çoğunun “Ne iş olsa yaparım” dediklerini kaydetti. Aygün, “Bu sözün hiçbir gerçekçiliği yok. Eğitimi olmayan biri kepçe operatörü olarak çalışamaz. Klima tamir edemez, tornacılık yapamaz. Bu tür işler özel eğitim almak gerekir" dedi.

FİLİPİNLİ ARA ELEMAN
Nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin Filipinler, Küba, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelere yöneldiğini belirten Aygün, “Çin’den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurtdışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor” dedi. Aygün, Türkiye’deki ara elemanların Türk firmalarının yurtdışı projelerinde yer alamamalarının “uluslararası sertifikalarının bulunmaması” ve “yabancı dil bilmemeleri”nden kaynaklandığını kaydetti. Önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarının artmasıyla birlikte bu alanda çok sayıda ara elemana ihtiyaç olacağını ifade eden Aygün, “Meslek liselerimiz gençleri, ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmeli. Meslek sahibi olmayanlar kendilerini yetiştirmeli” diye konuştu. Bazı illerde İş-Kur’un İl Milli Eğitim müdürlükleri ya da meslek örgütlerinin işbirliği ile eğitim kursları düzenlediğini belirten Aygün, gençlere bu kurslara katılmalarını tavsiye etti.

MESLEK LİSELERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Türkiye’de mesleki okullara önem verilmediğini belirten Aygün, “Meslek liseleri reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştiremiyor” dedi. Aygün, eğitim politikaları oluşturulurken Türk sanayisinin ihtiyaçlarını da hesaba katmak gerektiğini bildirdi. Nitelik işgücü sorununu çözmede meslek liselerinin hayati önem taşıdığını belirten Aygün, Avrupa ülkelerinde mühendisten çok ara eleman yetiştirilmesine önem verildiğini, özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa’da öğrencilerin mesleki eğitime teşvik edildiğini bildirdi. Aygün, “Meslek liselerinin ve üniversitelerin ders programlarının belirlenmesinde reel sektöründe de söz sahibi olması lazım. İhtiyacın ne olduğunu biz daha iyi biliyoruz” dedi.

Mevcut meslek liselerinden mezun olan gençlerin yeni model makine ve ekipmanları kullanamadıklarını kaydeden Aygün, “Meslek liseleri sanayi bölgelerinde kurulsun. Okulda teorik eğitim gören öğrenci sanayide stajını yapsın, yeni makinaları kullanmayı öğrensin” dedi. Aygün, ailelere de, diplomalı işsiz olmamaları için çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmeleri çağrısında bulundu