Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk halkının AB’ye olan ilgisinin azaldığını belirterek, bu konudaki vebalin AB’nin kendisinde olduğunu söyledi. Türkmenistan ziyaretini tamamlayan Davutoğlu, Aşkabat dönüşü uçakta sorularımızı yanıtladı. İsrail ile özür krizinin çözülmediğine yönelik haberler konusuna fazla girmek istemeyen Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi’ne yapılan alçak koltuk krizini anımsatıp “Orada büyükelçinin kendisinden mi özür dilendi? Hayır. Türk milletinden ve devletinden, kolektif kimliğinden özür dilendi” dedi.

ABD’de bir mahkemenin geçen yılki kararının aksine Ermeni soykırımı ile ilgili iddiayı kabul etmesine yönelik olarak da Davutoğlu, “Ben daha ilerisine gideceğini sanmıyorum” diye konuştu. Davutoğlu, Ermenistan ile geçen yıl başlayan ilişkileri iyileştirme sürecinde de yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

AB’NİN 4 YANLIŞI
Bakan Davutoğlu, New York Times Gazetesi’nde ortakmakale yayınlayıp Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen AB üyesi 4 bakana teşekkür ettiğini bildirdi. İngiltere Dışişleri BakanıWilliam Hugue ile telefon görüşmesi yaptığını anlatan Davutoğlu, cep telefonlarını bildiği Finlandiyalı Bakan Aleksander Stebb ve İsveçli Bakan Carl Bildt’e de SMS göndererek teşekkürlerini ilettiğini açıkladı. İtalyan Bakan Franco Frattini ile de görüşeceğini kaydeden Davutoğlu, AB’de iki zihniyetin çatıştığını belirterek şunları söyledi: “İki zihniyet Türkiye üzerinden çarpışıyor. Ekonomik bakımdan rekabet gücü daha yüksek, daha kapsayıcı bir Avrupa ile ekonomik bakımdan içe kapalı, kültürel açıdan dışlayıcı bir Avrupa arasında mücadele yaşanıyor. 4 bakan Türkiye’nin yumuşak gücü ile Avrupa’nın diplomatik gücünün daha etkin olacağını savunuyor. Ekonomik olarak Avrupa’nın gelecek vizyonunun içine Türkiye’nin dinamizmini koymaları çok önemli.” 4 bakanın makalesindeki yaklaşımın Türkiye’nin müzakere sürecine yansımadığını belirten Davutoğlu, “Söylemdüzeyinde stratejik bir vizyon oluşursa, eyleme dönüşmesi daha kolay olur” dedi.

Türk halkının AB heyecanının eksilmesinin gerekçesini de Davutoğlu, şu nedenlere bağladı:

“1- Objektifliğine güven azaldı. Kıbrıs Türkleri cezalandırıldı, Rumlar ‘Hayır’ dediği halde ödüllendirildi.
2- Avrupa’da iç siyaseti, kültürel anlamda dışlayıcı oldu. İslamifobia ve Türk düşmanlığı oluştu.
3- AB ile adaylık konusu bile çözülmemiş ülkelere vize imkânı tanınırken Türkiye’yemüzakereleri yürüten ülke olarak vize açılmadı. AB’nin objektif olacağına dair duygusunu kaybetti.
4- Türk halkı, ‘Biz AB’yemecbur muyuz?’ diye sormaya başladı.” Bakan Davutoğlu, “Problemi Türk halkında değil, AB’de aramak lazım. Avrupa’nın sorumluluğu, vebali biraz kendisinde araması lazım” dedi.

Davutoğlu, ABD-İran görüşmelerinde de Cenevre’demüzakerelerin başlamış olmasının önemine dikkat çekti.

Türk kökenli Orta Asya cumhuriyetleri ile de yeni bir dönemin başladığını belirten Davutoğlu, bundan sonraki süreçte Türkiye’nin bölgede 3-4’lü birlikteliklerinin ön plana çıkacağını söyledi.

(sb)