Bursa'da, özel Kültür Okulları öğrenci ve velilerine Fethiye Kültür Merkezi'nde aile içi iletişim konusunda konferans veren Münir Arıkan, hayatta başarılı olmanın anahtarının aile içindeki mutluluk ve iletişimin en üst seviyede tutulması olduğunu belirtti.

Bugün Almanya Başbakanı Merkel'in ailesine sabah kahvaltısı hazırlayıp ailesi ile birlikte yedikten sonra devlet işlerine başlamadığına dikkati çeken Münir Arıkan, "Sabah ve akşam yemeklerinde aile fertleri mutlaka bir arada olmalıdır. Eşler birbirlerine sanki yarın olmayacaklarmış gibi düşünerek, misafir geldiğinde hitap ettikleri kibarlıkta davranmalıdırlar. Çocukları ebeveynler, zaman zaman kucaklayıp pozitif enerji aktarmalıdır. Siz çocuğunuzu en son ne zaman kucakladınız düşünün bakalım. Azarlama ile değil, güzel ve mantıklı izahlarla çocukla iletişim kanalları sürekli açık tutulmalı. Bugün anne ve babalar televizyon dizileri ve maçlara baktıkları kadar çocuklarına vakit ayırmadıkları için, çocuklar cep telefonunun ekranına daha fazla gülümsemektedir. Ebeveynler bir talepte bulunduklarında ise homurdanmaktadırlar. Bu tamamen ilgisizlikten ve iletişim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Aile içindeki iletişim ve duygusallık sağlanırsa, yeni yetişen nesiller çok başarılı olurlar. Bir kasabada yediklerine dikkat etmeyen, fazla spor yapmayan insanların az hasta oldukları görülüyor. Yapılan araştırmada kasabadaki hanelerin birbirleri ile her türlü iletişime açık olduğu, dertlerini ve sevinçlerini sürekli paylaştıkları görülüyor. Bu stresi dağıtıyor. Bugün sosyal ağlarda dolaşmak yerine, mahallemizde komşumuz ile vakit geçirsek, inanın birçok hastalığı engellemiş olacağız. Bugün birçok ülkede, bırak komşunun derdini, yakın akrabaların meseleleri ile bile insanlar ilgilenmekten kaçınıyor. Her an bir iyilik yapmak için fırsat kollamalıyız. Bunu yaparsak, kendi auramız güzelleşir, hastalıklardan uzaklaşırız. Yemeği bile yaparken güzel kelimelerle onun enerjisini arttırabilir, vücudumuz için daha faydalı hale getirebiliriz" dedi.

Başbakan'ın her yeni evlenen çifte 3 çocuk tavsiyesinde bulunmasının çok olumlu olduğunu belirten Arıkan, ancak bunun kanunlarla desteklenmesini istedi. Çocuk sahibi olmayı düşünenlere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini savunan Arıkan, "Durmadan yola devam etmek istiyorsak, Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulamaya başlanan ve her geçen gün yaygınlaşan, çocuk yapan kadınlara 2 yıl ücretli izin uygulamasını kanunlaştırmalıyız. Hatta biz Türkiye olarak daha da ileriye giderek, kısmen de olsa telaşeli dönem için kocalara da kadının vazifelerini üstleneceği zorlu süreç için 3-5 ay ücretli izin vermeliyiz. Hollanda, Polonya başta olmak üzere birçok ülke ücretli doğum iznini, kadının gebe kaldığının tespit edildiği andan itibaren uygulamaya başlıyor. Bu uygulama hemen Türkiye'de kanunlaştırılmalıdır" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren konferansta, ünlü markaların bir müşterisini kırmamak için yaptığı ilginç değişiklikleri anlatan Münir Arıkan, evlerde her gün 1 saat televizyonun kapatılmasını, yarım saatten az olmamak üzere kitap okunmasını ve aile fertleri ile yüz yüze konuşma imkanı sağlanmasını ısrarla tavsiye etti.



(sb)