Türkiye ile İsrail arasında filo krizini çözmeye yönelik görüşmelerin geçen haftanın sonuna doğru tıkandığı, tarafların pozisyonlarının arasında hala büyük farklılıkların bulunduğunu ancak çok yakında yeni görüşmelerin yapılması beklendiği belirtiliyor. Haaretz gazetesi haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in “iki kilit” talebini reddettiğini de öne sürerken, “Son sözü Erdoğan söyleyecek” diye yazdı.

Haaretz gazetesi “İsrailli Yetkili: Türkiye ile Görüşmeler ‘Tıkandı’ Ama Ölü Değil” başlığı ile yayımladığı haberinin spotunda “İsrail’in Mavi Marmara’nın ele geçirilmesi sırasında ölen her kişinin ailelerine 100’er bin dolar ödemeyi önerdiği ancak özür dilemesini reddettiği belirtiliyor” sözlerini kullandı.

-TARAFLARIN REDDETTİĞİ TALEPLER-

İki ülke arasındaki görüşmelerin geçen haftanın sonuna doğru tıkandığını kaydeden gazete, “İsrail’in Mavi Marmara’daki Türk aktivistlerin öldürülmesi nedeniyle özür dilemeyi, Türkiye ise İsrailli askerlere karşı yargı yollarına başvurmama sözünü vermeyi, İsrailli askerlerin meşru müdafaa amacıyla hareket ettiklerini deklare etmeyi reddetti” dedi.

-“ÇOK YAKINDA YENİ GÖRÜŞMELER BEKLİYORUZ”-

Haaretz’e konuşan bir İsrailli yetkili, görüşmelerin “tıkandığı”nı, tarafların pozisyonlarının arasında hala büyük farklılıkların olduğunu söylediğini belirtirken, “Görüşmeleri ölü ilan etmek için henüz erken olduğunu, çok yakında yeni görüşmelerin yapılmasını beklediğini” söyledi. Gazete şöyle devam etti:
“Perşembe günü taraflar arasında yapılan görüşmelerde Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in iki kilit talebini reddettiği anlaşıldı. Erdoğan, meşru müdafaa amacıyla hareket ettiklerini kabul ederek İsrailli askerlerin suç işletme kastından affedilmelerini reddetti.”

Gazete haberinde ayrıca “Üst düzey bir Türk kaynağı, Haaretz’e görüş ayrılıklarının halen tazminat konusunda değil İsrail’in özrü için kullanılacak ifadelere odaklandığını söyledi. Türk kaynağı, İsrail’in, Ankara’nın, Türk vatandaşlarının öldürülmesi için ‘üzgün’ olduğunu belirten bir taslağı kabul etmesini istediğini ancak Erdoğan’ın bu öneriyi reddettiğini söyledi” de diye yazdı. Haberde şöyle devam edildi:

-“SON SÖZÜ ERDOĞAN SÖYLEYECEK”-

“İsrail’in halen önerdiği taslak, Türk vatandaşlarının öldürülmesinden dolayı özür dilemesini ancak İsrailli askerlerinin meşru müdafaa amacıyla hareket ettikleri için ölümlerden dolayı sorumluluk kabul etmemesini öngörüyor. Erdoğan, bu versiyonu henüz onaylamadı ve son sözü o söyleyecek.”
Haaretz, haberinde Türkiye’nin de konuyu sonlandırmak istediği gibi göründüğünü belirtirken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu haftaki ABD ziyareti sırasında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğine dikkat çekerek “İkili, Kongre’deki Türkiye’ye yönelik yoğun eleştiriler göz önünde tutularak İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri iyileştirme yollarını görüşmeleri bekleniyor” diye yazdı.

-“AKP’NİN SEÇİM KAZANMA ŞANSININ ABD VE İSRAİL’LE İLİŞKİLERE BAĞLI”-

Haberin son bölümünde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in de, İsrail’in, Türkiye’nin koşullarını kabul edeceğini varsayarak iki ülke arasında ilişkilerin onarmasının zaman alacağını, bunun da sadece Haziran seçimleri yaklaştıkça olabileceğini söylediğine dikkat çekildikten sonra “Sanki Başbakan Erdoğan’ın iktidardaki AKP üyeleri, gelecek seçimleri kazanma şanslarının, ABD ve İsrail ile ilişkilere bağlı olduğuna inanıyorlar” yorumunu da yaptı.


(sb)