Kışın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde sürücüler otomobilleriyle ilgili daha dikkatli olmak zorunda. Kışın, sıcak havalara göre kaza riski daha çok bilinçsiz kullanım ve teknik yetersizlik gibi nedenlerle artıyor. Araçlar üzerinde yapılacak birkaç bakım ve araç üzerine alınacak bazı teknik ekipmanlar kış günlerinde sürüş güvenliğinizi artırmaya yetiyor. İşte 10 maddede otomobillerin kış hazırlığı...

1- Motor suyuna mutlaka antifiriz koyun, böylece özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda motor çatlaması gibi bir sorun yaşamanızı önler.

2- Hava filtresi, genellikle kışa girerken temizlenmesi ya da yenilenmesi gereken parçalardan biridir. Motorun çekişinin düşmesini önler.

3- Motor, şanzıman ve fren yağlarını kontrol edin, eksikse tamamlayın/tamamlatın.

4- Silecek suyuna havalar soğumadan antifiriz ya da benzeri donma derecesini düşüren madde ekleyin, özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü ortamda yağış sonrası silecek suyunun donması, sürüşü imkânsız kılar, sıcak su eklemek çözüm değildir, eklenen su da bir süre sonra donar.

5- Yaz günlerinde ihtiyacınız olmayan arka cam rezistansı, ayna rezistansları kışın hayati bir önem kazanır. Özellikle arka cam rezistansının mutlaka çalışıyor olması gerekir.

6- Klima ya da klimasız araçlarda kalorifer kışın içeride sadece ısınma değil, güvenli sürüş açısından ihtiyacınız olan ekipmanlardan biridir. Özellikle araca ilk binildiğinde yola çıkmadan ön camda oluşan buğunun temizlenmesi gerekir.

7- Akü sık olmasa da kışın oksitlenerek sisteme elektrik geçişini kesebilir, bir fırçayla kutup başlarındaki oksit temizlenebilir, suyunu eksik bırakmamak gereklidir.

8- Lastikler, kışın araç üzerinde en fazla dikkat edilecek noktadır. Lastik dişleri kontrol edilmeli, eski ise yeni lastikler takılmalıdır. Bir de sadece kar için değil, havanın 7 derecenin altına düştüğü ortamlarda mümkünse kış lastiği kullanmak sürüş güvenliğini artıracaktır. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda yıpranmış lastiklerle yola çıkmamak emniyet açısından önemli.

9- Kar uyarısı yapıldığı andan itibaren aracın bagajında zincir bulundurmak lazım. Çünkü özellikle son yıllarda aniden bastıran kar yağışı yolların birden karla kaplanmasına, ara sokaklardan araçların çıkışının imkânsız hale gelmesine neden olabiliyor.

10- Kış mevsiminde araç bagajında ilaveten, yolda kalma durumları için gerekebileceği hesaba katılarak ısınmayı sağlayacak küçük bir battaniye, bir iki litre temiz su, biraz bisküvi vs. türünden gıda, el feneri, kar küreyen küçük bir spatula, reflektör bulundurulmalı.

(sb)