Baykal: Çarşaf liste birleştirir blok ayrıştırır
Kılıçdaroğlu: Delege isterse çarşaf olabilir
Sav: Çarşaf listeyi örgüt sempatik bulur


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, dün eski genel başkan Deniz Baykal ve eski genel sekreter Önder Sav’la yaptığı görüşmeden “Çarşaf Liste” konusunda uzlaşma çıkmadı. Kılıçdaroğlu’yla yapılan görüşmelerin ardından Baykal ve Sav ekibi arasında “delege hesabı” diyaloğu başladı.

Delegeye saygı duyarım

Kılıçdaroğlu, Baykal’ın “Parti Meclisi (PM) çarşaf listeyle belirlenmeli. Sizin de uzun süredir çarşaf listeden yana açıklamalarınız oluyordu. Bu noktada yüksek sesle ‘Evet bunu yapacağız’ demeniz iyi olur” önerisine, “Delege isterse olur, saygı duyarım” karşılığını vermekle yetindi. Kılıçdaroğlu’ndan, çarşaf liste” desteğinin alınmaması, görüşmenin beklenenden kısa sürmesine neden oldu. Yaklaşık 40 dakika süren, ilk 15 dakikasında kurultay dışı konuların konuşulduğu görüşmede, Kılıçdaroğlu ağırlıklı olarak “Dinleyen” konumunda kaldı.

Nezaket görüşmesi

Baykal, görüşmeye dair memnuniyetsizliğini yaptığı basın toplantısında, “Nezaket görüşmesinin ötesinde bir anlam taşımıyor” sözleriyle özetledi. Baykal, çarşaf liste oylamasıyla ilgili olarak “Kurultayda ‘blok mu, çarşaf mı’ oylaması, Genel Başkan’ın himayesinde gizli oylamayla yapılsın” önerisinde bulundu. Çarşaf önergeyi zorlayacaklarının işaretini veren Baykal, özetle şunları söyledi:

Blok kamplaşmaya götürür

“Çarşaf liste birleştirir, blok liste ayrıştırmayı, dışlamayı beraberinde getirir. Kurultay tarafından seçilme şansı olmayan kişilerin blok liste ile Genel Başkan otoritesini kullanarak seçilmesi girişimi sağlıklı bir yaklaşım değildir. CHP’nin bir tasfiye tehdidiyle karşı karşıya kalmaması büyük önem taşıyor. Blok liste, bizi seçime giderken kamplaşmaya, hele parti içinde belirli çevrelerin tasfiyesi sözlerinin ortaya çıktığı bir ortamda bu konu daha da önem taşıyor.”

Ben önerge sunmam

Baykal “Siz çarşaf liste önergesi verecek misiniz” sorusuna da, “Ben şahsen önerge sunmayı düşünmüyorum. Kurultay’ın takdiridir. Genel Başkan otoritesiyle Kurultay’a dayatılan isimlerin seçtirilmesi doğru değildir” karşılığını verdi. Baykal’ın bu yanıtı 18 Aralık Kurultayı’nda yaşanacak hesaplaşmanın ilk işareti oldu. CHP kulislerine göre Baykal ve Sav ekibi, kendilerine yakın delegasyonun ortak imzasıyla kurultaya çarşaf liste önergesi verecek.

Baykal’ın önerisi

Baykal, Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmede Kurultay gündemine, bir önergeyle “yeni tüzüğün uygulanması” maddesinin eklenmesi gerektiğini söyledi. “Yargıtay’ın yazısı kurultay kararı alınmaksızın yeni tüzüğü uygulamaya sokmak için yeterli değil” diyen Baykal, PM’nin, PM raporu olmadan kurultayda aklanmasının ise yasalar açısından sıkıntı doğurabileceği hatırlattı. Kılıçdaroğlu, Baykal’ın hatırlatmasına, “En kısa sürede gerekli incelemeyi yaptıracağım. Önerileriniz doğrultusunda bir değişiklik yapmak mümkün” karşılığını verdi.

Anahtar liste ittifakı

Delegasyonun çarşaf liste kararı alması halinde kurultay salonunda ikinci bir ittifak arayışı başlayacak. Kılıçdaroğlu’nun, çarşaf liste içinden kendi listesini firesiz seçtirmek için Baykal ekibiyle anahtar liste uzlaşmasına girebileceği, anahtar listesinde Baykal’a yakın isimlere yer verebileceği belirtiliyor.

Liste analizi

BLOK LİSTE
CHP’nin parti meclisini oluşturacak olan kişilerin Genel Başkan ve yakın arkadaşları tarafından belirlenerek liste halinde delegelerin oyuna sunulması.

ÇARŞAF LİSTE
CHP’nin parti meclisine aday olan herkesin isminin yer aldığı liste. Adaylar aldıkları oy sayısına göre seçilir, bu yolla genel başkanın işaret ettiği isimlerin liste dışında kalması söz konusu olabilir. Bu duruma siyasi literatürde “Liste delinmesi” adı verilir.

ANAHTAR LİSTE
Çarşaf liste yoluyla yapılan seçimlerde tercih ettiği isimleri PM’ye sokmak isteyen tarafların; hangi isimleri desteklediklerini belirten listedir. Bir nevi delege için pusula işlevi görür. Anahtar listeye bakarak, yüzlerce ismin olduğu listeden desteklediği tarafın adaylarına oy verir.

(sb)