1980-1982 Yıllarında Komiser Muavini olarak Şark görevini yaptığı annesinin memleketi Siirt’te adı projeye ilham kaynağı olan Emniyet Müdürü İnci Aksoy, geçtiğimiz günlerde, ilk elemeyi geçen 65 genç kızla Polisevi’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi.

2 santim uzarsa polis olacak

Siirtliler hemşehrileri bir genç kızı yıllar sonra karşılarında dört yıldızlı üniformayla görünce gururlanıp kızlarını polis yapmak için özenirken, ilk elemeyi geçemeyen 17 yaşındaki Aynur Adım dikkat çekti. Genç kızın boyu, katılım şartı olan 1.65’i tutmamıştı. Ancak boyu 1.63 olan kızın hevesine kayıtsız kalamayan İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve İnci Aksoy, spor yaparak boyunu uzatması koşuluyla kendisini listeye alacaklarını söylediler. Seçilen adaylar arasında türbanlı kızlar da vardı. İnci Aksoy, başı kapalı olarak görev yapılamayacağını hatırlattı. Bunun üzerine kızlar, “Polis olmak için başımızı açarız” dediler.

Kızımı sizinle her yere gönderirim

Aynur Adım, daha sonra İnci Aksoy’un yanına gelerek, “Annem bana inanmıyor. Siz konuşur musunuz?” deyip elindeki telefonu verdi. Aksoy da anne Fatma Adım’a kendisini “Projede fotoğrafı olan emniyet müdürüyüm” diyerek tanıtıp şöyle dedi: “Aynur ve diğerleri benim de kızım. Benim de 3 çocuğum var. Sizin kızlarının kılına zarar gelse benim yüreğim yanar. Kızlarınız kazanırsa her yere gönderir misiniz?” Aksoy, “Kızıma kendi kızınız gibi bakacak mısınız?” diye soran anneye, “Kızımdan daha iyi bakacağım” dedi. Bunun üzerine Fatma Adım, “O zaman sizinle her yere göndereceğim” yanıtını verdi.

300 kişiden 65’i seçildi

BÖLGE insanının hassasiyetleri nedeniyle Siirt’te emniyet teşkilatına katılan kadın sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini söyleyen Siirt İl Emniyet Müdürü Recep Güven, ilham kaynaklarının İnci Aksoy olduğunu söyledi. Toplum Destekli Polislik Birimi, projeyi duyurmak için afişlerin yanı sıra ev ev dolaşıp öğrenci tespitlerini yaptı. 300 başvurudan aranan şartları taşıyan 65 genç kız, yetiştirilmek üzere seçildi. Bir kızın eğitimi 3 bin TL’ye mal olacak. Masrafları Yeşeren Umutlar Derneği’nce karşılanacak olan projeye ilk katkı, Siirt’te görev yaban bine yakın emniyet görevlisinden geldi. Hepsi gönüllü olarak proje için maaşlarından bağışta bulundu. Proje kapsamında her yıl 18-22 yaşları arasında lise ve dengi okul mezunu 20 Siirtli kız, ücretsiz olarak Polis Okulu sınavlarına hazırlanacak.

4 yıldızlı müdür

SİİRT’in tanınmış ailelerinden birine mensup olan İnci Aksoy, baba mesleği nedeniyle 1953 yılında Ankara’da doğdu. Polis kızı olması, polislik mesleğine karşı küçük yaşta ilgi duymasını sağladı. 25 Şubat 1972’de kazandığı Polis Okulu sınavıyla mesleğe adım attı. 2006 yılında dört yıldızlı 1’inci Sınıf Emniyet Müdürü olan İnci Aksoy, İçişleri Bakanlığı onayıyla İstanbul Emniyet Müdürü’nün Koordinatör Emniyet Müdürü Görevine getirildi. Şubat 2007’de Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanlığı’nda Polis Başmüfettişi olan ve halen bu görevde bulunan, eşi de polis olan İnci Aksoy, biri kız, ikisi erkek 3 çocuk annesi.

(sb)