Peş peşe yapılan iki zamla birlikte 1 litre benzinin fiyatının 4 liraya (2,5 dolar) çıkması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Zamma ham petrol fiyatlarının artması gerekçe gösterilirken, akaryakıttan alınan yüzde 65'lik yüksek vergi tepkilerin merkezine yerleşti.

Tüketici dernekleri, zamları protesto etmek için eyleme hazırlanıyor. Öncelikle Maliye ve Enerji bakanlıkları ile EPDK'ya toplu faks gönderilecek. Pazar günü ise çok sayıda derneğin katılımıyla trafikte korna eylemi yapılacak.

Türkiye, son akaryakıt zamlarıyla kendine ait olan 'benzinin en pahalı satıldığı ülke' rekorunu da yenilemiş oldu. Son artışlara uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının artması sebep gösteriliyor. Ancak Türkiye'de akaryakıt ürünlerinden yüzde 65 gibi çok yüksek oranda vergi alınmasının da fiyatları hızla yükselttiği belirtiliyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, zamların bu şekilde devam etmesi halinde nisan ayında 1 litre benzinin 4,5-5 liraya çıkabileceği uyarısında bulundu. Kaya, gerçekleştirilecek protesto eylemleriyle ilgili olarak da, "Pazar günü araçlarla birlikte trafikte eylem yapacağız, korna çalacağız. Zamlara sessiz kalmamız mümkün değil. Maliye'nin 'vergileri indir' çağrımıza sessiz kalmamasını bekliyoruz." dedi.

Nazım Kaya, akaryakıt üzerindeki yüksek vergilerin azaltılması talebiyle ilgili de şöyle konuştu: "Geçen yıl, şirketlerin kârlarıyla ilgili tepki oluştu, tavan fiyat kondu, 20 kuruş indirim oldu. Ama Maliye, vergiyle geri aldı. Şimdi 1 litre benzinin fiyatında, 2,65 lira vergi alınıyor. 1,3 kuruşu da dağıtıcı ve bayi kârları, nakliye, işçi maaşları, istasyon giderlerine gidiyor. Bu adalet mi? Bu çarpıklığın düzeltilmesi lazım." Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Akaryakıt fiyatları arttıkça vergisi düşerse fiyat istikrarı korunmuş olur. Akaryakıtçılar ile devlet zam yarışı içinde." eleştirisini yaptı.
Öte yandan uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatının 100-110 doları bulabileceği belirtiliyor. Zaman'a değerlendirmede bulunan enerji uzmanları, Avrupa'daki soğuk hava şartları ve ABD ekonomisindeki iyileşme sebebiyle petrolün daha da yükseleceği uyarısını yaptı. Uzmanlara göre, fiyatlardaki yukarı doğru harekette arz talep dengesinin yanı sıra Euro/dolar paritesi, hava şartları ve daha da önemlisi küresel ekonomide düzelme beklentileri ön plana çıkıyor. Asya'da artan petrol talebi, Amerikan ekonomisi hakkında iyimser raporlar ve global petrol stoklarının hızla erimeye başlamasının fiyatları hareketlendirdiği ifade ediliyor. Artan talebin, kriz süresinde oluşturulan atıl kapasiteyi beklenenden daha hızlı bir şekilde eritecek olması da endişeleri artırıyor. Bundan dolayı OPEC'in daha önce varil başına 70-80 dolar fiyat aralığı tahmini için şimdiden 100 dolar rakamları konuşulmaya başlandı.