Global hisse senetleri piyasaları asimetrik bir seyre döndü. Gelişmekte olan piyasalardan yatırımcı çıkışı görülürken gelişmiş ülkelerin borsaları neredeyse son 2 yılın zirvesine oturdu. Gelişmekte olan piyasalardan Hindistan ve Çin borsalarında sert satışlar gözleniyor. Hafta başından beri Hindistan'daki düşüş yüzde 5'i, Çİn'deki kayıp ise yüzde 3'ü buldu. Öte yandan kasım ayı öncesinde dünya piyasalarına kıyas pozitif ayrışan İMKB de sert satışlara sahne oluyor. Özellikle dün görülen sert düşüş büyük çöküşün habercisi niteliğindeydi. İMKB'deki haftalık kayıp yüzde 4.5'e dayandı.

KRİZ AVRUPADA MI, TÜRKİYE'DE Mİ?
Dünya finans piyasaları öyle ters hareketler sergiliyor ki, bunu değerlendirmek bir sebep sonuç ilişkisi bulmak da o kadar zorlaşıyor. Avrupa'da işler kötüye giderken ve ülkelerin borç sorununa ilişkin hala net bir sonuç ortada yokken borsaları tavan yapıyor. Sadece Almanya borsasının üç haftalık artışı yüzde 9'a ulaştı. Fakat en büyük kaygı da Almanya üzerinde bulunuyor. Uzmanlar özellikle Almanya konusuna vurgu yapıyor ve AB'de potaya bu ülke de girebilir mesajı veriyor. Çünkü, borç sorunu yaşayan ülkelerin tahvillerinin büyük kısmı bu ülkenin elinde! Diğer yandan Londra borsası da 2008’den sonraki en yüksek seviyesini gördü.

BU HAREKETLER EZBER BOZDURTUYOR!
Piyasalarda son bir aç aydır alıştığımız tablonun dışında bir seyir gözleniyor. Bu sefer Avrupa yükseliyorken Türkiye borsası çakılıyor…
İMKB'de yabancıların özellikle bankacılık hisselerinden çıkma ve likide dönme eğilimi kayıpların derinleşmesinde çok etkili. Bankalardaki düşüşü tetikleyen unsur ise Credit Suisse'in açıkladığı rapor. Credit Suisse'in 100 sayfalık Türk Bankaları raporuna göre 2011'de bankaların kârı yüzde 11 azalacak.  Rapora göre ayrıca büyük bankaların kârı yüzde 16 gerileyecek.

Analistlerin dikkat çektiği bir diğer konu ise ABD 10 yıllık tahvil faizleri. Burada oluşan faiz son bir ayda yüzde 30'un üzerinde artmış durumda. Bu görünüm de faizlerin daha da artabileceği beklentisi doğruyor ve fonların likide dönmesin adeta davetiye çıkarıyor.

İMKB 100 Endeksi'ndeki düşüş hareketinin nerede son bulacağı kocaman bir soru işareti olsa da satıcılı seyrin bir süre daha devam edeceği aşikar. Daha iki gün önce Noel rallisi görecek miyiz? demiştik. Ve genel beklenti bunun gerçekleşmeyeceği yönündeydi. Gelinen noktada uzmanlar kısa vadede 60 binin altını işaret ederken, seçim tarihine kadar 40 binli seviyelerin görülebileceğini öngören görüş de var. Diğer yandan bazı uzmanlar doların da 2011 yılında 2 TL'yi test edebileceğini bile söylüyor. Zaman ne gösterir bilinmez ama İMKB'de büyük çöküşün alarm zilleri çalıyor!

 
Piyasalardaki bu hareketi uzmanlar nasıl değerlendiriyor? HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ olarak sizin için sorduk. İşte yanıtları…

"ALMANYA’YA DİKKAT!"
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Stratejisti Halil Reçber, satış baskısının beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek başlıyor. Düşüşle ilgili spesifik bir nedenin olmadığını aktaran Reçber, özellikle son dönemde tahvil faizlerindeki çok ciddi yükselişlere dikkat çekiyor. FED’in ikinci niceliksel iyileştirme (600 milyar dolarlık varlık alımı) planının sekteye uğrayabileceğini söyleyen Halil Reçber, “FED zor durumda kalabilir” mesajı veriyor. Bir adım daha ileri giden Reçber, FED’in bu planını iptal bile edebileceğini kaydediyor. Zaten işlerin iyi gitmediği Avrupa’da sıkıntıların daha da artacağını ifade eden Reşber, “Özellikle Almanya çöküşe girecek” ifadelerini kullanıyor. “Çünkü Almanya, AB borç krizi yaşayan ülkelerin tahvillerini elinde bulunduruyor” diyen stratejist, bu tahvillerin geri dönüşünde sıkıntılar çıkabileceğine vurgu yapıyor. Alman borsasındaki hızlı yükselişi işaret eden Reçber ayrıca “tablo iyimser gibi görünse de sıkıntı büyük” diyor. İMKB’nin negatif ayrışma sürecine girdiğini aktaran Reçber, kasım öncesi olumlu seyrin artık geride kaldığını, son haftalardaki iyi haberlere rağmen satış baskısının da artığını kaydediyor. Halil Reçber değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

“65 binin önemli bir seviye. Eğer bu seviye aşağı yönlü kırılırsa o zaman seçime kadar ciddi bir düzeltme olur. Ocak ayında 59-60 bin seviyeleri görülür, seçim tarihine kadar da 40-45 bin seviyesi test edilebilir. Euro/Dolar paritesinde 1.30 önemli seviye, Dolar/TL ise 1.53 hedef seviye olarak karşımızda duruyor. 1.30 kırılırsa Dolar/TL 1.60’lı seviyeleri görebilir. Bu devam ederse 2011’de 2 TL seviyelerini bile görebiliriz.”

"YABANCI ÇIKIYOR"
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Danışmanı Yunus Kaya ise gelişmekte olan ülkelerden ciddi çıkışların olduğunu belirtiyor. Fonların hızla nakite dönmeye başladığına dikkat çeken Kaya, dün bankacılık hisselerindeki yüzde 4.7’lik düşüşe dikkat çekiyor. Buradaki düşüşte yabancı aracı kurumların yayımladığı bankacılık raporlarının etkili olduğunu söyleyen Yunus Kaya, son bir ayda bankacılık hisselerine yüzde 10’ları geçen sert satışların geldiğini aktarıyor. Kaya ayrıca, aralık ayının da bir ralli ayı değil, yabancıların satış tarafında olmasından dolayı satıcılı bir dönem olacağına işaret ediyor.

"KRİTİK SEVİYELERE DİKKAT"
Ekinciler Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Nalan Özdemir de yaptığı açıklamada özellikle 64 bin seviyesine vurgu yaptı. Endeksin bugün güne 400-500 puan yukarıda başlayabileceğine işaret eden Özdemir, seans içerisinde tekrar satış baskılı seyrin yaşanabileceğini aktardı. 64 bin seviyesinde satış baskısının sürmesi halinde 63 bin 500 ve 63 bin 300'de önemli destek seviyelerinin bulunduğunu kaydeden Nalan Özdemir, yükselişlerde 67 bin 300 ve 68 bin 500 seviyelerinin önemli olduğunu bildiriyor.

DÜNKÜ DÜŞÜŞ
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 2.64 oranında değer yitirerek 65 bin 913,89 puandan kapandı. Endeksin 30 Kasım Salı günü kapanışı da bu seviyelerde gerçekleşmişti.