Akaryakıt fiyatlarında yapılan son artışla birlikte 95 oktan benzinin litresi 3,87 liraya, 97 oktanın ise 4,01 liraya çıktı. Hal böyle olunca eleştiriler de başlamış oldu.

1 varil ham petrol 150 dolarken bile 1 litre benzin 3.34 TL’ye satılıyordu. Petrolün varili 40 dolarlara kadar düştü ancak benzin Türkiye’de ucuzlamadı. Aradaki fark vergi artışı ile kapatıldı. 1 varil petrol 80 dolardan 88 dolara çıkınca benzine son 1 haftada ikinci zam geldi. Türkiye’de vatandaşın satın alma gücü hepsinden az olmasına rağmen Avrupa’nın açık ara en pahalı benzinini kullanılıyor.

"GÖZÜMÜZ AYDIN"
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, firmaların dünyadaki petrol fiyatlarındaki yükselişi gerekçe göstererek akaryakıta zam yaptığını söyledi.

Benzin fiyatlarında 4 lira sınırının aşıldığını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

''Az kullanılsa da 97 oktan benzinde litre fiyatları 4 lirayı geçti. Gözümüz aydın. Geçen hafta da zam yapılmıştı. Günde 1 kuruş zam yapılıyor. Dünyanın en pahalı yakıtını hem biz kullanıyoruz hem de en yüksek vergiyi biz veriyoruz. Bu rakamlarla birlikte benzinin litresi aslında 1,20 lira. Gerisi vergi. EPDK, firmaları uyarabilir, 'Dünyada fiyatlar bu şekilde yükselmiyor siz neden yükseltiyorsunuz' diye sorabilir. Firmaların aynı anda nasıl zam yaptığını sorgulaması gerekiyor.''

Kaya, denetim yapılmadığı için firmaların kendi inisiyatiflerinde artışa gittiğini ileri sürerek, ''İnceleme yapılmıyorsa, sektör düzenlenmiyorsa tüketici benzinde 5 lirayı kısa zamanda görecektir. Çünkü firmalar istediği gibi fiyat uyguluyorlar. Rekabetin olmadığı ortamda firmalar kartelleşiyorlar. En azından benzinden alınan verginin düşürülmesini istiyoruz. Tüketiciye bu kadar yüklenilmemeli'' diye konuştu.

5 TL OLUR MU?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EDPK) rakamlarıyla 2007'den bugüne kadar benzin türlerindeki tüketim azaldı. 2007'de benzin türlerindeki tüketim miktarı 2 milyon 490 bin 410, 2008'de 2 milyon 323 bin 398, 2009'da ise 2 milyon 186 bin 708 ton oldu, bu yılın ilk 6 ayındaki tüketim ise 965 bin 383 ton olarak gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarında 4 lira sınırının aşılmasına ilişkin olarak, ''Tamamen ithalata dayalı bir kaynaktan bahsediyoruz. O yüzden şu an yurtdışındaki ham petrolün varilinin 90 doları aşıyor olmasının uluslararası piyasalardaki bir kısım ham maddeleri tahrik ve tetiklediğini görüyoruz. Bizim bu fiyata herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. İnşallah ümit ediyorum ki fiyatlar uluslararası arenada 75- 80 dolar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir'' dedi.

Bakan Yıldız, Kazakistan Milli Günü dolayısıyla Sheraton Otel'de düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin, son artışla birlikte 95 oktan benzinin litresi 3,87 liraya, 97 oktanın ise 4,01 liraya çıkmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, benzin fiyatlarının 5 liraya kadar çıkacağı yorumlarının hatırlatılması üzerine, bu tür tahminleri yapmanın biraz zor olduğunu söyledi.

Yıldız, ''Tamamen ithalata dayalı bir kaynaktan bahsediyoruz. O yüzden şu an yurt dışındaki ham petrolün varilinin 90 doları aşıyor olmasının, Japonya'daki enerji tüketiminin artış göstermesinin, uluslararası piyasalardaki bir kısım ham maddeleri tahrik ve tetiklediğini görüyoruz. O açıdan ümit ediyorum ki inşallah çok fiyatlar yükselmez, bizim bu fiyata herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil'' dedi.

-''MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN BELKİ İNCELENEBİLİR''-
Bakan Yıldız, ''Tüketicilere, yükselen akaryakıt fiyatları ile ilgili tavsiyeniz olacak mı, 'arabanızı kullanmayın' diyebilir misiniz?'' sorusunu ise ''Hayır 'arabanızı kullanmayın' diyemem. Herkes ihtiyacı ve mutlaka bütçesi nispetinde kullanacaktır. İnşallah ümit ediyorum ki fiyatlar uluslararası arenada 75- 80 dolarlar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir'' şeklinde yanıtladı.

Akaryakıt üzerindeki vergilerin yüksek olduğunun hatırlatılması üzerine ise Yıldız, benzin ve mazot üzerinde yüzde 69-70 seviyesinde vergi bulunduğunu, bunun bütçe gelirleriyle alakalı olduğunu, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu rakamın Maliye Bakanlığı tarafından ''belki tekrar incelenebileceğini'' kaydetti.