Türkiye’de ilk kez ‘yaşam kalitesi’ni ortaya koyacak bir sayım yapılacak. BM projesi kapsamında önümüzdeki yıl yapılacak olan “Nüfus ve Konut Profili” adlı çalışmayla, ülkenin ekonomik ve sosyal durumu gözler önüne serilecek.

TÜRKİYE’de, ilk kez farklı bir sayıma imza atılacak. Önümüzdeki yıl, Birleşmiş Milletler’in (BM) projesi kapsamında, tüm Avrupa ülkelerinde yapılacak sayımda nüfusun sayısından çok, “yaşamın kalitesi” ortaya çıkartılacak.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜİK’in “Nüfus ve Konut Profili” çalışması hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Türkiye’nin fotoğrafını ortaya koyacak bu sayımla ilgili şunları söyledi: “BM’nin bu konuda kararı var. Avrupa 2011 yılında sayım yapacak. Türkiye’de de eş zamanlı yapacağız. Genel nüfus ve konut sayısı belirlenecek. Aslında bir anlamda nüfusun ve konutların profilini çıkaracağız. Şu anda bir pilot uygulama yapılıyor. Yöntemin ana çatısı belli, kimse eve kapanmayacak. Görevliler evlere giderek tespit yapacak. Bu çalışmayı birkaç aya yayacağız. Ekonomik ve sosyal durum ortaya çıkacak.”

Neler sorulacak

2011 yılında Nüfus ve Konut Sayımı çalışmasında vatandaşlara, cinsiyet, yaş, uyruk, doğum yeri, medeni durum, eğitim durumu, göç, sağlık, ekonomik faaliyet, doğurganlık, konutun durumu, su temin sistemi, banyo olanağı, tuvalet olanağı, ısınma türü gibi sorular sorulacak. Sorular üç bölümden oluşacak. Bina ve konut bilgileri için 11, kişisel bilgiler için ise 49 soru yöneltilecek. Evsizler ve kurumsal yerler için ayrı sorular hazırlanacak.

Sonuçlar 2012’de

2011’in ortalarında yapılacak sayımı sonuçları 2012’de açıklanacak. Sayımın amacı, “Ülke sınırları içerisinde ikamet eden nüfusun yerleşim yeri bazında demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleri ile bina ve konutlara ilişkin detaylı bilgilerin elde edilmesi” olarak açıklandı. TÜİK, bu çalışmaya Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İsveç’i inceleyerek başladı. Konuyla ilgili ulusal ve uluslararası danışmanlarla çalışıldı. Ayrıca, Ankara İli Akyurt İlçesinde pilot uygulama yapıldı.

Evsizler gece sayılacak

TÜRKİYE, ilk kez “evsizlerini” de sayacak. Her ilde emniyet müdürlüğü ve belediye ile irtibata geçilerek evsizlerin yoğunlukla bulundukları yerler tespit edilecek. Bu bölgelerde belirlenecek bir günün gecesinde, evsizlerin sayımı yapılacak.