Amerikalı yetkililer, Wikileaks belgelerinin sızması yüzünden bazı yabancı ülkelerin hükümetlerinin Amerikalı diplomatlar ve diğer yetkililerle temaslarını azalttığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Wikileaks belgelerinin ABD'nin diğer ülkelerle ilişkilerini raydan çıkarmayacağı mesajını defalarca dile getirmesine rağmen, hem ABD Dışişleri hem de Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, bazı yabancı hükümetlerin ABD ile olan temaslarını düşürdüğünü, güven sorununun yaşandığını ve ABD'nin dış ilişkilerinin zarar gördüğünü belirtti.

Pentagon Sözcüsü Albay Dave Lapan, "Bireylerin ve hükümetlerin bizimle yaptıkları işbirliği ve bilgi paylaşımında bazı değişimler olduğuna dair işaretler var. Genel anlamda, işbirliğinde bir azalma mevcut" dedi.

"Haber ve istihbarat kaynaklarının, ifşa olabilecekleri korkusuyla bilgi vermeyebilecekleri ya da hükümetlerin bilgi paylaşımı konusunda daha ihtiyatlı olabileceklerine dair endişeleri" dile getiren Lapan, "Derecesini ölçmek zor, ancak belgelerin ortaya çıkmasından kaynaklanan bir (ABD ile temaslardan) çekilme olduğuna ilişkin bir algı ediniyoruz" diye konuştu.

Lapan, belgelerin yayımlanmasının "ABD'nin düşmanlarının işine yaradığını" belirterek, "Düşmanlarımızın bu bilgiyi kullanmakta olduğuna dair bilgimiz var, ancak taktiklerini tam olarak nasıl değiştirdiklerine dair ölçüm yapabilmek zor" ifadesini kullandı.

"BİLGİSAYARLARI DIŞARDA BIRAKIN"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de, Wikileaks belgeleri yüzünden Amerikan diplomatik personelinde büyük kapsamlı bir yeniden düzenlemeye gidilmesi yönünde planın bulunmadığını, ancak bazı durumlarda, yabancı hükümetlerin Amerikalı diplomatik kontaktlarına yeni bir şüphecilik duygusuyla yaklaştığını kaydetti.

Wikileaks olayı yüzünden, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilecek temelde "bazı etkilerin" görülebileceğini kabul ettiklerini belirten Crowley, önceden daha fazla diplomatın yer aldığı bazı toplantılara şimdi daha az sayıda diplomatın katıldığını, en azından bir toplantıda, diz üstü bilgisayarların odanın dışında bırakılması yönünde ricada bulunulduğunu anlattı.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuklanması konusunda "hukuki konu olduğu gerekçesiyle" yorum yapmayan Crowley, bu konunun, şu an İngiltere ile İsveç arasında olduğunu söyledi. Crowley, ABD'yi merkez alan geniş küresel komplonun varlığına dair yorumları ise "saçmalık" olarak niteledi.

Hem Crowley hem de Lapan, Wikileaks belgeleri yüzünden Amerikalı yetkililerle temaslarını azaltan ülkelere dair spesifik örnekler vermedi.

Crowley, Wikileaks olayının genel anlamda, diplomasinin idaresini bir süreliğine daha zor hale getireceğini, tepkinin ise ülkeden ülkeye, hükümetten hükümete değişim göstereceğini kaydetti.

DİPLOMATLAR "CASUS" DEĞİL

Öte yandan, Dışişleri Sözcüsü Crowley, New York'ta Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında da Wikileaks'in hem ABD'nin hem de diğer ülkelerin çıkarlarına önemli zarar verdiğini ve yaşamları riske attığını belirterek, Amerikalı diplomatların, Washington'daki politika yapıcılara kendi bakış açıları ve değerlendirmelerini sunduğunu, ancak politikanın Washington'da yapıldığını yineledi.

Diplomatların ABD'nin ulusal çıkarları için hizmet verdiğini ve onlarla gurur duyduklarını ifade eden Crowley, diğer ülkelerin diplomatlarının da aynı işi yaptığını kaydetti. Crowley, Wikileaks olayı yüzünden diplomatların çalışma tarzında bir değişikliğe gitmeyeceklerini kaydetti.

Wikileaks belgelerinin yayımlanmasından ABD'nin sorumlu olduğu ve Amerikalı diplomatların "casusluk" yaptığı yorumlarını "saçmalık" olarak nitelendiren Crowley, bu diplomatların, ABD'nin politikası ve eylemlerine rehberlik edecek bilgileri toplama çabası yürüttüğünü kaydetti.

Crowley, bir soru üzerine, terörün hem ABD hem de diğer ülke halklarına tehdit olduğuna dikkati çekerek, Wikileaks olayının potansiyel etkileri bağlamında, dünya genelindeki diplomatların samimiyet düzeyinin azalması, bilgi akışında kesintiler yaşanması gibi sonuçların ortaya çıkması durumunda, gerek ABD ve Amerikan halkı, gerekse diğer ülkelere yönelik terör riskinin artabileceği endişesini dile getirdi.

Wikileaks yüzünden diğer hükümetlerle güven sorunu yaşandığını kabul ettiklerini ve yaşananlardan üzüntü duyduklarını belirten Crowley, güveni yeniden inşa etmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerinin altını çizdi.

Diğer ülkelerle işbirliğine devam edeceklerini, çünkü karşılıklı çıkarlarının bunu gerektirdiğini belirten Crowley, "(Wikileaks'in kurucusu) Julian Assange'ın, hükümetler arasındaki yakın işbirliği sisteminin altını oymasına izin veremeyiz" dedi.