İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım ihalesini 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA Makine kazandı. MMEKA Makine şirketi Kazancı Holding yönetiminden ayrılan Mehmet Kazancı ve Çukurova grubunun patronu Mehmet Emin Karamehmet tarafından kuruldu. Karamehmet bu ihaleyle birlikte 4 ihale için toplam 7.9 milyar dolar harcadı.

Şirket daha önce de İstanbul Avrupa Yakası’nı kapsayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 990 milyon dolar ile İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu olarak vermişti.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) bağlı İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş’nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı. İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım ihalesini 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA Makine kazandı.

5 ELEMELİ TUR YAPILDI

İhalede 1 elemesiz, 5 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 600 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 217 milyon dolar olurken, Palmet Enerji A.Ş. elendi. 2’inci elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 410 milyon dolar olurken Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. elendi. 3’üncü elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 573 milyon dolar oldu ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi. 4’üncü elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 691 milyon dolar oldu ve Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. elendi. 5’inci elemeli turda ise Emkat Ortak Girişim Grubu elendi.

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 1 milyar 810 milyon dolar, artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık arttırmanın ilk turunda Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş., Park Holding A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu ihaleden teşekkür ederek çekildiler. Yıldızlar SSS Holding A.Ş. ise ihalenin ikinci Turunda ihaleden teşekkür ederek çekildi. Böylece ihale 1 milyar 813 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’ye kaldı.

EĞER BİR TUR DAHA DÖNSEYDİK FARKLI OLACAKTI

MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ihale sonrası yaptığı açıklamada, aramızda 1 milyon dolar gibi bir fark var vermiş olduğumuz fiyatın normal olduğunu düşünüyorum. Biraz zorlandık, eğer bir tur daha dönseydik farklı olacaktı. Yatırımlarla ilgili şirketlerin EPDK vermiş oldukları tablolar var. O tabloların ışığında o yatırımları yapmakla biz mükellefiz. Bir finans kuruluşundan finansmanı bulacağız" dedi.

İstanbul’un tamamının kendilerinde olduğunun anımsatılması üzerine "İhale devam ediyor bunu akşam konuşalım. Bizim için İstanbul optimizasyon açısından önemliydi. İstanbul’da her iki yakayı da işletmek daha kolay olacak. İstanbul bizim için önemli olduğundan daha farklı bir yaklaşımla fiyat verdik" diye konuştu.