Assange'ın tutuklanma sürecinde birlikte olduğu iki kadının rolü olduğu öne sürüldü.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Assange'ın İngiltere'de tutuklanmasına yol açan süreç, ağustos ayında Stockholm'de başladı. Habere göre Assange, bir seminerde tanıştığı, adı "Sarah" olarak verilen 30'lu yaşlardaki kadının dairesine yerleşti ve feminist Sarah ile birlikte oldu.

Sarah ile tanışmasından üç gün sonra ise 20'li yaşlardaki, adı "Jessica" olarak verilen kadınla tanışan Assange, iddiaya göre, Sarah'nın tanığı olan bu kadınla da iki kez birlikte oldu ve ikinci birlikteliğinde korunmadı.

Olayın İsveç yasalarının karmaşıklığından bu hale geldiğini yazan gazete, HIV kapmış veya hamile kalmış olabileceği endişesine kapılan Jessica'nın daha sonra Sarah'ya telefon ederek, Assange'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde buluştuğunu ve durumu kendisine anlattığını belirtti.

Habere göre, Sarah, Assange'a telefon etti ve dairesini terk etmesini istedi. Ardından iki kadın karakola giderek Assange'dan şikayetçi oldu. Sarah, Assange'ın kendisiyle birlikte olurken kullandığı prezervatifin hatalı olduğunu belirtirken, Jessica da Assange'ın korunmayı reddettiğini kaydetti. Bir kaynağa göre, Jessica, Assange'ı HIV testi yaptırmaya zorlamak için böyle davrandı.

İki kadını sorgulayan kadın polis memuru da iki kadının mağdur olduğu sonucuna vardı ve Jessica'nın tecavüze uğradığı, Sarah'nın cinsel tacize hedef olduğuna karar verdi.

Assange, yanlış bir şey yapmadığını ve iki kadınla da birlikteliğinin rızalarıyla olduğunu söylemesine karşın nöbetçi savcı Maria Kjellstrand, Assange'ın tecavüz zanlısı olarak aranmasına karar verdi.