Erdoğan, bir internet sitesi aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri hariciyesinin gizli yazışmalarının ortalığa saçıldığını, çeşitli büyükelçiliklerden, konsolosluklardan Washington'a gönderilen yorumların bu internet sitesi aracılığıyla parça parça açıklandığını anımsattı.

Wikileaks belgeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, ''Bu belgelerin yayınlanış şekli, bu belgelerin seçilme kriterleri arkasında farklı niyetler olabileceğine dair kuşkularımız açıktır. Belli ki; birileri, belli ülkeleri töhmet altında bırakmanın, ülkeler arasındaki ilişkileri bozmanın tamamiyle dedikodu, magazin, iftira niteliğindeki ipe sapa gelmez yorumlarla kafaları karıştırmanın mücadelesi içinde'' diye konuştu.

Kendileri meseleye sağduyuyla yaklaşırken, birilerinin adeta define bulmuş gibi bu belgelerden medet ummaya başladığını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:
''Yabancı bir diplomat senin ülkenin Başbakanına, senin ülkenin seçimle iş başına gelmiş hükümetine, partisine, milletvekillerine iftira atacak, sen de bu iftiradan medet umacak ve hani Sivaslıların çok güzel bir deyimi var ya: 'Akıl elden, fikir emanet'...Bunlar artık aklı yabancı diplomatlardan almaya başladı. Bunlar artık fikri yabancı diplomatların hezeyanlarından emanet almaya başladı. Kendileri üretemiyor, artık ithal ediyorlar. Bunlar 'kılavuzu karga olanın...' derler ya... Bunlar doğru kılavuzu bir türlü bulamadı. Neyi kılavuz edinseler, neyin peşine düşseler, yanlış yollara gidiyorlar.''

Günlerdir kendisinden olmayan bir belgenin istendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, bu belgeyi isteyenlere Sivas'tan Aşık Veysel'in dizeleri ile seslendiğini belirtti. Erdoğan, Aşık Veysel'in dizelerini şöyle okudu:
''Aldanma cahilin kuru lafına, kültürsüz insanın kulu yalandır. Hükmetse dünyanın her tarafına, arzusu, hedefi yolu yalandır. Kar suyundan süzen çeşme göl olmaz, gül dikende biter diken gül olmaz. Her sineğin balı olmaz, peteksiz arının balı yalandır.''