YLÜL 2008’de bir toplantıya katılmak için İstanbul’a gelen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) ünlü “Büyük Patlama Deneyi”nin yöneticilerinden İtalyan Fabio Mario Farina (29), Topkapı Sarayı’nı gezerken, bahçede başına 150 kiloluk ağaç dalı düşmesi sonucu ağır yaralandı. Bilgisayar uzmanı Farina felç oldu ve kendisine çocuğunun olamayacağı bildirildi. Olayın ardından başlatılan soruşturmada savcılık, “keşif ve bilirkişi raporuna göre kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

‘AĞAÇ HASTA DEĞİL!’
Savcılığa gönderilen bilirkişi raporunda Farina’nın üzerine düşen ağaç dalının “doğal olay neticesinde kırıldığı, ağaçta herhangi bir hastalık ve zararlının olmadığı, önüne geçilmesi olanaksız bir nedenin bulunduğu” belirtildi. Ancak Farina, gerekli önlemi almadığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde 2 milyon 100 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı.

‘İDARE KUSURSUZ’
Mahkemeye gelen ikinci bilirkişi raporunda da olay “doğa olayı” olarak açıklandı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden 3 öğretim üyesinin hazırladığı ve geçen ay mahkemeye ulaşan raporda olayın “ekstrem hava hallerine dayalı, insana bağlı olmaksızın bir doğa olayı olduğu” belirtildi. İdarenin hizmet kusurunun bulunmadığı savunulan raporda, ağaçların yeterli ve düzenli bakım gördüğü ifade edildi.