Eski emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan’ın tutuklandığı soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Berk, “şeref ve saygınlığı rencide edildiği" gerekçesiyle kitabın piyasadan toplatılmasını da istedi.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, Devrimci Karargah soruşturması kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında, “Haliçte Yaşayan Simonlar, Dün Cemaat Bugün Devletö adlı kitabındaki sözleri nedeniyle tazminat davası açtı. Küçükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan davanın dilekçesinde, Berk’in görevinin ağırlığı, önemi ve önüne gelen dava dosyalarının oldukça kapsamlı olması nedeniyle tüm zamanını, evini ve ailesini ihmal ederek işine endekslendiği kaydedildi.

GERÇEK DIŞI İTHAMLAR

Dilekçede, Avcı’nın yazdığı kitabın Mehmet Berk ile ilgili bölümlerinde, gerçeklerle uzaktan yakından alakası olmayan, şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, Berk’in onur ve saygınlığına yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunulduğu kaydedildi.

BU İTHAMLARIN HOŞ GÖRÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Kitapta Savcı Berk’in, Fethullah Gülen Cemaati olarak bilinen cemaatin mensubu olduğu yönünde iddiaların yer aldığına değinilen dilekçede, “Eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı, iftira ve hakaret niteliği taşıyan, adil yargılamayı etkilemeyi ve mahkemeleri baskı altına almayı amaçlayan ifadelerle tamamen karalamaya yönelik bu asılsız ve mesnetsiz ithamların kabulü ve hoş görülmesi mümkün değildir" denildi.

MAHKEMEYE BAŞVURMA ZORUNLULUĞU DOĞMUŞTUR

Berk’in kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine açıkça saldırı gerçekleştirildiğinin öne sürüldüğü dilekçede, “Uğranılan zararı herhangi bir tazmin şeklinin tam manası ile karşılayabilmesi mümkün değildir. Ancak tarafların sıfatı, kişisel, toplumsal ve ekonomik durumları, hukuka aykırı saldırının ve Hanefi Avcı’nın kusurunun ağırlığı, fiilin basın yolu ile işlenmiş olması, kitabın satış rakamları, ulaştığı kitle, doğmuş olan zararın tahammül edilemez oluşu ve yarattığı olumsuz etkiler göz önüne alınarak, Mehmet Berk’in manevi zararını bir nebze olsun hafifletebilmek amacıyla mahkemeye başvurma zorunluluğu doğmuştur" ifadeleri yer aldı.

SORUŞTURMA UYAP ÜZERİNDEN GÖNDERİLDİ

“Haliçte Yaşayan Simonlar, Dün Cemaat Bugün Devlet" kitabında Mehmet Berk ile ilgili bölümlere de yer verilen dilekçede, “Görev yaptığı süre boyunca Mehmet Berk’in görevlendirildiği, kitapta da değinilen, gerek Emin Arslan’ın yargılandığı soruşturma, gerek Faruk Ünsal’ın yargılandığı soruşturma ve gerekse Çetin Doğan’ın yargılandığı Balyoz adıyla bilinen soruşturma dosyası ve hatta basına yansımayan bazı dosyalar bizzat Başsavcı Vekili tarafından çağırılıp, kısaca bilgilendirildikten sonra, görüş ve oluru alındıktan sonra görevlendirilmesi yapılmıştır. Her üç soruşturma dosyası da UYAP üzerinden otomatik olarak tevzi yolu ile Berk’e verilmiştir" denildi.

MESLEKİ GELECEĞİ ZARAR GÖRDÜ

Savcı Berk’in kitap dolayısıyla manevi olarak fazlasıyla yıprandığına dikkat çekilen dilekçede, “Yazılan bu kitap dolayısıyla müvekkilin mesleki itibari zedelenmiş, kişilik hakları haksız ve mesnetsiz bir saldırıya maruz kalmış, mesleki geleceği zarar görmüştür" denildi.

KİTAP PİYASADAN TOPLATILSIN

Dilekçede, halen piyasada olan kitabın daha fazla kişiye ulaşmasının Mehmet Berk’in saygınlığının ve kişiliğinin daha fazla rencide olmasına neden olacağı kaydedilerek, kitabın piyasadan toplatılması konusunda bir tedbir kararı verilmesi istendi.

100 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ

Dilekçe şöyle tamamlandı:“Hanefi Avcı’nın kaleme aldığı kitabın kamuoyunda oluşturduğu etki, satış rakamları, ulaştığı kitle ve Hanefi Avcı’nın hakaret, yalan ve iftiralarla kaleme aldığı kitaptan elde ettiği gelir de dikkate alınarak Mehmet Berk’in manevi olarak yıpratılmasının ve incinen mesleki onurunun telafisi olmayacak ise de Hanefi Avcı’nın kasıtlı olarak yazdığı haksız ve mesnetsiz iddiaları dolayısıyla 100 bin TL manevi tazminat ödemesini talep ediyoruz."

Dilekçede ayrıca Hanefi Avcı’nın, Savcı Berk’in kişilik haklarını ihlal ettiğine dair verilen kararın Türkiye çapında yayın yapan üç büyük gazetede yayımlanmasına karar verilmesi de istendi.