Şili’de yerin yaklaşık 700 metre altında iki aydan fazla mahsur kaldıktan sonra kurtarılan 33 maden işçisi dün evlerine dönmeye başladı. Kontrol amaçlı kaldırıldıkları hastaneden tek tek taburcu edilen madencileri evlerine girerken komşuları konfeti yağmuruna tuttu.
ÖNCEKİ gün tamamlanan kusursuz kurtarma operasyonuyla 69 gün sonra gün yüzüne çıkan Şilili 33 madenci, yapılan tedavilerin ardından evlerine dönerek eskisinden çok daha renkli olacak yeni hayatlarına başladı. Edison Pena, Juan Illanes ve Bolivyalı Carlos Mamani taburcu edilen ilk üç madenci oldu. Madencileri komşuları ve arkadaşları coşkuyla karşılarken, konfeti yağmuruna tuttu. Bolivyalı Mamani, Şili halkına teşekkür etti. Şili devlet televizyonu, 3 madencinin hastanenin yan kapısından çıkışını ekranlara getirdi. Diğer madencilerin de en geç hafta sonunda Copiapo’daki hastaneden taburcu edilmesi bekleniyor.

Dayanışmada para çatlağı

Madencilerin milyonlarca dolarla ifade edilen olası gelirler konusunda başları dönmeye başladı. Madende mahsurken dayanışma içinde olan madenciler olası gelirler konusunda aralarında sözlü bir “eşit paylaşım” anlaşması yaparken, ailelerinin baskısıyla çatlaklar oluştu. Aileler madencilerin toplu değil bireysel anlaşmalar yapmalarını istiyor. Şimdi aralarındaki anlaşmaya ne kadar bağlı kalacakları merak konusu. Felaketten önce madenciler ayda 900 dolara talim ediyordu. Şili hükümeti ise kurtarılan işçilere 6 ay daha maddi yardımda bulunulacağını açıkladı.

Yamyamlık tartışması

Bu arada madencilerin 20 biner peso’ya (56 bin TL) basına verdikleri röportajlarda felaketin bilinmeyen ayrıntıları ortaya çıkıyor. Washington Post Gazetesi’ne konuşan Richard Villaroel adlı madenci yiyecek sıkıntısının had safhaya çıktığı zamanlarda yamyamlık hakkında kara mizah yaptıklarını, fakat kendilerine ulaşılınca bunun sadece bir şaka olarak kaldığını anlattı. Felaketten bir saat önce vardiyası biten bir madenci ise aşağıdan aldığı bir mektupta madencilerin bazen yumruklaşmaya varan kavgalar ettiklerini anlattı. Madenciler kavgalardan bıkınca 16+1 salt çoğunluğa dayalı demokratik
bir sistemle tüm kararları almaya başlamışlar. Bazı madenciler ayrı bir kaçış planı bile düşünmüş.

Seni birkaç gün yataktan çıkarmam

Madende mahsurken yasak aşkının ortaya çıkmasıyla zor durumda kalan Yonni Barrios adlı madenci şoku atlatmış gözüküyor. Madenden 22’nci çıkan Barrios’un sevgilisine, “Sevgilinizin ilk sözü ne oldu” diye soran gazetecilere, Susana Valenzuela gülümseyerek, “Seni birkaç gün yataktan çıkarmayacağım” cevabını verdi. Barrios’un aldattığı eşi Marta ise bu sözlere ne diyeceği sorulduğunda “Hayrını görsün” dedi.

Gözlükleri attılar

Akrabaları tarafından Copiago’daki hastaneden çıkarılan Juan Illanes adlı madenci evinde büyük coşkuyla karşılandı. Kurtarma görevlileri madencilerle hastanede poz verirken bazılarının korunma amaçlı verilen gözlükleri çıkarması dikkat çekti.
33 madenciye ayrı ayrı striptiz yapacak

MADENCİLERE sunulan en ilginç hediye, Şili televizyonundaki bir reality show programının ünlü yarışmacısı Adriana Barrientos’un, onlara özel striptiz yapma teklifi oldu. Daha önce bu teklifini açıklayan Barrientos, madencilerin kurtarılmasının ardından da sözünde duracağını bildirdi. Seksi yarışmacı Şili’de yayınlanan La Cuarta Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Madenciler birer kahraman. Bu yüzden kabul ederlerse sadece onlara özel, 33’ü için de ayrı ayrı striptiz yapmaya hazırım. Bu onların moralini yükseltecektir. Hükümet bence onlara hayatları boyunca bakmalı. Onlar da saygın bir hayat sürmeliler” dedi. Yarışmadaki rakipleri ise “Adriana asıl kendi reklamını yapmak istiyor” yorumunu yaptı.

Kazanan saraya kaybeden madene

Şilili madencilere dünyanın her yerinden, her türden hediye yağıyor. Tüm dünyanın merakla izlediği 33 madencinin kurtarılması operasyonu sonrasında harekete geçen büyük firmalar, reklam amacıyla 33 madenciye hediyeler veriyor. Kurtarılan madencilerden biri televizyona verdiği demeçte, “Lütfen bize artist gibi davranmayın” dese de, madencilerin uzun süre medyanın gündeminde kalmaya devam edeceği ve firmaların bundan yararlanmaya çalışacağı belirtiliyor.

Madencilere reklamlarına çıkmaları teklif edilen ürünler arasında çikolata ve biranın yanı sıra, cinsel performansı artıran vitamin hapları da var. Ayrıca çeşitli medya kuruluşlarından birçok röportaj teklifi geliyor.

Madencilerin yaşadıklarıyla ilgili ilk kitap yazıldı bile. Kitap, 2011 başında Avrupa’nın büyük ülkelerinde piyasaya çıkacak. Bunu film anlaşmaları izleyecek.

Şili’nin güneyindeki Şiloe adasına bir haftalık tatile davet edilen madenciler, bir Yunan madencilik şirketinden de Ege adalarında güneşli bir tatil önerisi aldı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera 25 Ekim’de başkanlık sarayında ağırlayacağı madencilere hükümet üyeleriyle maç teklif etti. Pinera, “Kazananlar saraya kaybedenler madene dönecek” diye espri yaptı.

Morales: Ağırlamak istiyorum

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de 33 kişiyi sarayda ağırlamak istediğini belirtti.

Madencilere, televizyon programlarından da teklifler geldi. Ayrıca birçok ünlü futbol kulübü stadyumlarına davet etti.

Yeraltında kaldığı sürece düzenli olarak koşu yapmaya çalışan madenci Edison Pena, gelecek ay yapılacak New York maratonuna davet edildi.

Madencilere ABD’nin Tennessee eyaletinde Elvis Presley’in müzeye dönüştürülen evine bile davet geldi.