Göçük, İnağzı Mahallesi Askeri Tepe Mevkii’nde faaliyet gösteren Yanar Elmas Madencilik’e ait kömür ocağında dün saat 12.00 sıralarında meydana geldi. Maden işçileri 35 yaşındaki Serdar Gümber, 32 yaşındaki İsmail Bostancı ve Çetin Kara, ocakta daha önce yapılan ahşap tahkimatları güçlendirmek için çalışma yaptı. İşçiler, ocağın girişinden yaklaşık 80 metre ilerideki tahkimatları yenilerken, tavan çökmesi sonucu göçük oluştu. Göçüğü fark eden işçiler kaçmaya çalıştı. 2 işçi kendini kurtarırken, Çetin Kara’nın sol bacağı diz altından itibaren toprak altında kaldı. Göçük sırasında çöken ahşap tahkimatlardan birkaç tanesinin oluşturduğu barikat sayesinde Kara’nın vücudunun tamamı toprak altında kalmaktan kurtuldu. Kurtulan arkadaşları, yüzüstü yerde yatan Kara’yı kollarından çekerek çıkarmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı.
GECE BOYUNCA ÇALIŞILDI
2 işçinin dışarıya çıkarak durumu bildirmesi üzerine kurtarma çalışması başlatıldı. Önce Yanar Elmas Madencilik’e ait kurtarma ekipleri Çetin Kara'yı kurtarmaya çalıştı. Ancak çalışmanın uzaması üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) yardım istendi. TTK Talihsiye ekibinin de müdahalesiyle gece boyunca süren çalışmaya rağmen Kara çıkarılamadı. Ekipler bir yandan yeni bir göçük oluşmasını önlemek için etrafta güçlendirme yaparken, diğer yandan da Kara’nın bacağını boşluğa çıkarmak için kazı yaptı. Ancak kazdıkları yere yukarıdan sürekli toprak geldiği için çalışmalar uzadı.
Bunun üzerine sabah saat 06.00 sıralarında TTK ekipleri, Kara’nın bacağının açıkta olan dizden yukarıdaki bölümüne halat bağlayıp çekmek istedi. Oğlunun bir an önce kurtulmasını isteyen baba 67 yaşındaki Sezai Kara bu çalışmaya izin verirken, işveren karşı çıktı. İşverenin, kurtarma çalışmasını kendilerinin yürütmek istediğini söylemesi üzerine TTK ekipleri ocaktan çıktı.
MEYVE SUYU VE KEK VERİLDİ
İşverene bağlı kurtarma ekipleri kazı yaparak kurtarma çalışmalarını sürdürürken, Çetin Kara’ya beslenmesi için belli aralıklarla mevye suyu, kek ve büsküvi verildi. 112 Acil Servis doktoru da belli aralıklarla ocağa girerek Kara’nın sağlık durumunu kontrol etti.
İşverene bağlı kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, Kara’nın vücudunun da bulunduğu 50 santimlik boşluktan bacağının bulunduğu yere girildi. Burada, Kara’nın bacağının sıkıştığı yerin etrafı açılırken, yukarıdan toprak gelmemesi için de tahkimat yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucu ayağındaki çizmesi de kesilen Kara’nın bacağı göçükten çıkartıldı.
OCAK SAHİBİNİN SEVİNÇ GÖZYAŞLARI
Çetin Kara’nın ilk müdahalesi ocak içinde yapılırken, müjdeli haberi kurtarma çalışmalarına da katılan ocak sahibi İsmail Yılmaz verdi. Dışarıya çıkan Yılmaz, “Sağ salim çıktı, yaşıyor. Verdiğim sözü tuttum, çok mutluyum” diyerek sevinç gözyaşı döktü. Daha sonra sedyeye konulan Kara, halatla yukarıya çekilerek ocaktan çıkarıldı. Bu sırada ocak ağzında bekleyen eşi Azime, annesi Nefise, babası Seza, ağabeyi Metin, amcaları Satılmış ve Raci Kara gözyaşlarına boğuldu. Nefise Kara, “Allah’a çok şükür, sağ salim çıktı, yaşıyor” diyerek ağladı.
Ambulansa konulan Kara, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.