Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Uzun, 3 haftayı geçen kronik öksürüklerin akciğer kanserinin belirtisi olabileceğini söyledi. Uzun, “Eğer sigara içen bir hasta 40 yaşın üzerindeyse geçmeyen, inatçı bir öksürüğü varsa bu akciğer kanserinin habercisi olabilir. Öksürük denilip geçilmemeli mutlaka ciddiye alınmalı” dedi. Uzun, Türkiye'de yılda 30 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulduğunu da vurguladı.

Uzun, en sık doktora başvurulma nedeni olan öksürüğün birçok hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi. Uzun, üç hafta süresince geçmeyen devam eden kronik öksürüklerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Uzun, “Özellikle sigara kullanan ve kronik öksürüğü olan kişilerin büyük bir kısmı doktora başvurmuyor. ‘Sigara içen kişi öksürür’ diye düşünüp bunun normal bir durum olduğu sanılıyor. Aslında öksürük ciddi bir hastalığın habercisi. Eğer sigara içen bir hasta 40 yaşın üzerindeyse geçmeyen inatçı bir öksürüğü varsa bu akciğer kanserinin habercisi olabilir” diye konuştu.

Öksürükle birlikte kan gelene kadar doktora gidilmiyor

Kronik öksürüğü olan kişilerin öksürürken ağızından kan gelene kadar doktora gitmediğini söyleyen Uzun, “Akciğer kanseri ülkemizde artma eğiliminde olan bir tür. Erkeklerde en sık görülen kanser türü. Ülkemizde yılda 30 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor. Erken teşhis çok önemli. Akciğer kanseri olan hastaların çok büyük bir kısmı hastalığı ileri evrede teşhis ediliyor. Bu da tedavisi çok zor olan yada olmayan bir döneme denk geliyor. Bu sebeple eğer uzun süre geçmeyen bir öksürük varsa mutlaka doktora gidip değerlendirilmesi lazım” dedi.

Uzun, öksürüğün en sık üst solunum yolu ve enfeksiyonlarda görüldüğünü de belirtti. Uzun, “Bunların dışında öksürük, mide reflüsü, astım, tüberküloz, akut kronik bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi hastalıkların da belirtisidir. 40 yaşının altında olan sigara kullanmayan ama kronik öksürüğü olan genç kişilerde de öksürük tüberküloz (verem) hastalığının belirtisi olabilir” diye konuştu.