Hükümet ve memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerde mutabakata varılan konuların hayata geçirilmesine yönelik bir Başbakanlık Genelgesi Taslağı hazırlandığı bildirildi.

Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakanlık tarafından hazırlanan ve konunun taraflarına gönderilen taslağın ilk maddesi, maaş ödemelerinde sorun yaşanan belediyeler ile buralarda çalışan kamu personeline ayrıldı.

Taslakta, belediye çalışanlarının maaşlarının ödenmesine yönelik kanuna titizlikle uyulması ve ödeme yapılmayan belediyelerde maaş alacağı bulunan kamu görevlilerinin aylıklarının öncelikli olarak ödenmesi istendi.

Başbakanlık tarafından hazırlanan genelge taslağı şu maddelerden oluşuyor:

''-Belediyelerde çalışan ve aylıklarını zamanında alamayan kamu görevlilerinin aylıklarının zamanında ve öncelikle ödenmesinde amir 5393 sayılı Kanunun 49. maddesi hükmüne titizlikle uyulacaktır.

-Katılımcı ve demokratik yönetim anlayışının gerçekleştirilmesi ve şeffaflığın sağlanması açısından kamu personelini ilgilendiren lojman, kreş ve benzeri sosyal haklara ilişkin olarak yapılan çalışma ve komisyonlara, uygulamanın kapsamına giren kurum, birim veya iş yeri bazında en çok üye kaydetmiş sendikadan bir temsilcinin katılımına imkan sağlanacaktır.

-Disiplin hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak:

-657 sayılı Kanuna tabi kurum ve kuruluşlarda 2005 yılında yapılan düzenlemeyle gerçekleştirildiği gibi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi personel istihdam eden kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinin üyesi olduğu sendikanın temsilcisinin de disiplin ve yüksek disiplin kurulu çalışmalarına katılmalarına imkan sağlanması,

-Disiplin soruşturmalarının mümkün olan en kısa sürede tamamlanması,

-Disiplin soruşturmasını gerektiren fiil ve hallerin neler olduğunun tereddüte yer vermeyecek şekilde savunmanın alınmasına ilişkin süreçte kamu görevlisine bildirilmesi ve savunma hakkının kullanımında etkinliğin sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması,

-Disiplin kurullarının kararlarına esas toplantılarda tutanak tutulması hususlarına azami özen gösterilecektir.''