Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in misafirlerini tek tek kabul edip hatıra fotoğrafı çektirmesi ile başlayan zirvede, daha sonra da aile fotoğrafı çekilecek. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, AGİT Parlamenterler Meclisi Başkanı Petros Efthymiou ve AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut'un da katıldığı zirvede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın gerçekleşecek 3'üncü oturumda bir konuşma yapacak.

AGİT Zirvesi'nde Yukarı Karabağ, Kırgızistan, Afganistan'da istikrarın sağlanması, AKKA sorunları, Nükleer denemelerin engellenmesi, Füze Savunma Sistemleri, AGİT'in geleceği, terörizmle mücadele, insan, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konular ele alınacak.

Zirvede yeni dönem için AGİT Genel Sekreterliği seçimi de yapılacak. 

GÜL, ALİYEV, CLEGG VE BERTONE İLE GÖRÜŞTÜ

Bağımsızlık Sarayı'nda yapılan zirvenin açılış oturumuna katılan Gül, sırasıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Vatikan Devlet Sekreteri Bertone ve İngiltere Başbakan Yardımcısı Clegg ile bir araya geldi. Görüşmeler, basına kapalı gerçekleşti.

BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MUN

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptığı konuşmada, uluslararası toplumda nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılması konusunda önemli mesafeler alındığını belirterek, ''Ben özellikle AGİT üyesi ülkelere, nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda verdikleri destekten dolayı minnettarım. Ancak, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi için destek bekliyorum. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi'nin 1450 sayılı kararının uygulanması için işbirliği şart'' dedi.

Kazakistan'ın nükleer silahsızlanma konusunda ilk önemli adımları atan ülkelerin başında geldiğini belirten Ban,
''Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, seçkin vizyoner liderlik özelliği sayesinde semipalatinsk testleri durdurmuştur. Bir zamanlar nükleer silahlanma konusunda merkez konumunda bulunan Kazakistan, şimdi nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olarak tüm dünyaya ve bölge ülkelerine örnek olmuştur'' diye konuştu.

Aral Denizi'nde yaşanan çölleşmeye de dikkati çeken Ban, ''Benzer felaketlerin yaşanmaması ve Aral Denizi'nin kurtarılması için tüm dünya sorumluluk almalıdır. Dünyanın yeni güvenlik tehditleri arasında çevre sorunları en öncelikli sorun olarak ortaya çıkmıştır'' diye konuştu. 

AGİT GENEL SEKRETERİ BRİCHAMBAUT

AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin De Brichambaut da yaptığı konuşmada, zirvenin AGİT tarihinde yeni bir sayfa yazmak için tarihi bir fırsat ortaya koyduğunu söyledi.

AGİT'in Avrupa güvenlik durumunun bir aynası olduğunu ancak bu aynanın görüntüsünün geçtiğimiz 10 yıl içinde bazen rahatsız edici boyutlara ulaştığını anlatan Brichambaut, AGİT'in birçok ilkelerinin ihlal edildiğini, Avrupa ülkeleri ile ABD arasında güvensizliklerin yaşandığını bunun da kuruluşların yeteneğini zayıflattığını ifade etti.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, AGİT 7. Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, zirvenin toplanmadığı süre içinde biriken pek çok sorunun çözüm beklediğini ifade etti. Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini anlatan Nazarbayev, barış ve huzurun sağlanması için daha çok diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Kazak halkının soğuk savaşın tüm acısını yaşadığını, ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından da Semipalatinsk denemelerin durdurulduğunu, nükleer silahlanmanın önüne geçilmesi için dünyada ilk adım atan ülkenin Kazakistan olduğunu ifade eden Nazarbayev, ''Biz bugün nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için her türlü desteği vermeye hazırız'' diye konuştu. 

AGİT'in görevlerinin azaltılmaması aksine yeni sorunlara çözüm bulacak bir yapılanmanın sağlanması gerektiğini vurgulayan Nazarbayev, ''Yeni güvenlik tehditlerinin dikkate alındığı bir yapı içinde AGİT daha da aktif hale gelmelidir'' dedi.

Avrupa'nın güvenliğinin Asya'daki istikrar ve güvenden ayrı düşünülemeyeceğine dikkati çeken Nazarbayev, Afganistan'da güven ve istikrarın sağlanması için tüm dünyaya çağrıda bulundu. Nazarbayev, bunun için yeni bir stratejinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev de yaptığı konuşmada, Korfu sürecine dikkati çekerek, yeni güvenlik anlayışında Korfu sürecinde alınan kararların gözardı edilmemesini, bu konuda tüm ülkelerin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

AFGANİSTAN İÇİN DAHA AKTİF ROL OYNANMALI

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, AGİT zirvesinde yaptığı konuşmada üye ülkelerden, Afganistan konusunda daha aktif çaba istedi.

Afganistan'da istikrar eksikliğinin sadece Orta Asya için değil tüm AGİT bölgesi için tehdit oluşturduğunu anlatan Clinton, Afganistan'ın yeniden inşası ve güvenliğinin sağlanmasında bazı ülkelerin önemli rol oynadığını, ancak bunun tüm ülkeler tarafından güçlendirilerek devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

AGİT üyesi ülkelerin Afganistan'la 1800 kilometrelik bir ortak sınıra sahip olduğunu belirten Clinton, "AGİT, Afganistan için daha aktif bir rol oynamalıdır" dedi.

Kırgızistan'da yaşanan olaylar sırasında Kazakistan'ın AGİT dönem başkanı olarak önemli bir misyon üstlendiğini hatırlatan Clinton, bundan dolayı teşekkür etti.