Gözlerimizin  önünde çatısı ve dördüncü katı cayır cayır yanan Haydarpaşa Garı'ndaki ihmaller zincirinde son halka. 102 yıllık tarihi binada bilirkişi ekipleri ilk günden bu yana aralıksız çalışırken Haydarpaşa Garı'nda çok büyük bir eksiklik olduğu ortaya çıktı. Gündelik hayatta artık bakkal dükkanlarına bile kurulan güvenlik kamerası sisteminin Türkiye'nin en önemli tren garında bulunmadığı anlaşıldı.

Yangınla ilgili incelemeyi yapan bilirkişi ve emniyet ekipleri sabotaj iddialarına ilişkin detay bulma umuduyla güvenlik kameralarını incelemek istedi. Ekipler, günde 100 bin kişinin geçtiği garda kamera bulunmadığını anlayınca şoke oldu.

İHALEYE ÇIKTI AMA...

Haydarpaşa ile birlikte Sirkeci Garı başta olmak üzere TCDD 1. Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 7 ana gara güvenlik kamerası sistemi kurulması için ancak 7 Eylül 2010'da ihaleye çıkıldığı anlaşıldı. 926 bin muhammen bedelle açılan ihaleyi kazanan Şimşek Bilgisayar isimli şirket harekete geçti.

Şirket, sözleşme gereği 31 Aralık 2010'da bitirme taahhüdü verdiği kamera sistemini Haydarpaşa, Sirkeci, İzmit, Arifiye, Çerkezköy, Alpulu ve Kapıkule Lojistik Müdürlüğü Garları'nda kurma çalışmalarına başladı.

OLAY GÜNÜ ÇALIŞIYORDUK

Yangının çıktığı pazar günü de garda kamera sistemi için çalışmalar sürüyordu.  Şirket Genel Müdürü Suat Şimşek, Haydarpaşa Garı'na ilk kez güvenlik kamera sistemini kurulacağını belirterek 'Bugüne kadar çeşitli nedenlerle bu sistem ancak eylül ayında ihale edildi. Arkadaşlarımız büyük titizlikle 31 Aralık'a kadar sistemi kurmaya gayret ediyordu. Yangın günü de alt katta kablo çekme işlemi yapıyorlardı. Ancak yangın meydana gelince çalışmalarımız birkaç gün aksadı' diye konuştu.
Haydarpaşa Garı'nın da içinde bulunduğu 7 ana garda kameralar 'kapalı devre' olarak hizmet verecek. Kurulan sistemle aynı zamanda elde edilecek görüntülerin kayıt altına alınması sağlanacak.