Habertürk gazetesinden İnan Gedik, imzalı habere göre "Silahlar miadını doldurmuştur" sözleriyle Öcalan'ı sinir küpüne çeviren Baydemir'e parti yönetimi ceza kesti. 
BDP, Başkan Baydemir'i cezalandırmak için Diyarbakır Belediyesi'ne kılıfına uydurarak 'eşbaşkanlık' sistemi getiriyor.
Öcalan’ın Baydemir’e yönelik “Söyleyin ona gitsin AKP’ye üye olsun ya da özeleştirisini versin. Silah olmasaydı 2 ay bile o koltukta oturamazdı” dediği belirtilmişti.
Önceki hafta Öcalan ile avukatlarının görüşmelerinin dökümü terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yayımlanmış, Öcalan bu görüşmede Baydemir’i, “Silah miadını doldurmuştur. Demokratik özgürlük mücadelesinden PKK vazgeçse de ben vazgeçmem” yolundaki açıklamalarını ağır bir dille eleştirmişti. Haberde Öcalan’ın, Baydemir hakkındaki şu sözlerine yer verilmişti:
“Bazen öyle şeyler oluyor ki, çok şaşırıyorum, öfkeleniyorum. Bazıları çıkıp sorumsuzca, ‘silahlı mücadele miadını doldurmuştur’ diyor. Açık söylüyorum, Kandil bile bu konuda tek başına yetkili değil. Herkes kendi işine bakmalı, sorumlu olduğu konularla ilgilenmeli, kafa yormalı, söz söylemelidir. ABD’si Avrupa’sı bile artık bu konuda beni tek etkili-yetkili kişi olarak görürken bunların yaptıkları açıklamalara bakın!”
İddialara göre Öcalan, avukatlarla görüşmesinde Baydemir’in başkanlık koltuğunda oturmasını da PKK’nin yürüttüğü silahlı mücadeleye bağladı. Öcalan görüşmede “Söyleyin ona ya AKP’ye geçsin ya da özeleştirisini versin. Silahlı mücadele olmasaydı, o koltukta 2 ay bile oturamazdı” demişti.
Bu ifadeler PKK işleyişine göre Baydemir’den açıkça biat etmesi anlamına geliyor. Örgüt yönetiminin özeleştiri vermesini istediği kişi, eğer bağlarını koparmayacaksa, Türkiye sorumlularından birine yazılı olarak savunmasını sunuyor. Bu savunma da bir tür özür olarak kabul edilip Kandil’deki örgütün arşivlerindeki yerini alıyor. Zaman zaman bu savunma o kişinin karşısına çıkarılarak biat ettiği hatırlatılıyor. Ancak bu kişi örgütün “kara listesine” alınmış da oluyor. Zamanla yetkileri elinden alınarak siyasi hayatı da sona erdiriliyor.
KARAR BDP'NİN İDDİASI
BDP Genel Merkez ve bazı il yönetimlerinde uyguladığı eşbaşkanlık sistemini belediyelere de uygulama kararı aldı. BDP'nin bu kararı vermesinde Baydemir'in durumu etkili oldu.
RESMİ ADI "BELEDİYE BAŞKANVEKİLLİĞİ"
Öcalan'a özeleştiri verdikten sonra geri plana çekilen Baydemir, fiiliyatta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olacak ancak yetkilerini başka bir eşbaşkanla paylaşacak. Eşbaşkanı resmi görevi ise "belediye başkanvekilliği" olacak.
BAYDEMİR KCK YEMİNİ ETMEMİŞ
Yine Habertürk'ten Ali Kemal Erdem imzalı habere göre Emniyet Müdürlüğü tarafından KCK'yla ilgili hazırlanan raporda Osman Baydemir dışında bütün belediye başkanlarının iddianameye giren KCK'ya bağlılık yemini ettiği iddia edildi. 28 Mart 2009'da Diyarbakır'da DTP adına seçime katılacak başkan adayları için Sur ilçesinde "Yerel yönetimler toplantısı" adı altında düzenlenen yemin törenine Baydemir bir bahane ile katılmamış.
YEMİN TÖRENİ
Yeminde "Her şart altında halkların iradesini esas alarak demokratik Türkiye ve özgür demokratik konfederal bir Kürdistan'ın inşaası için çalışacağıma" gibi ifadeler yer alıyor. 
DEVLETİN VERDİĞİ KORUMALARI KABUL ETMEDİ
Diyarbakır Valiliği Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e polis koruma tahsis etti ancak Baydemir korumaları "Gideceğim yerlerde sorun yaşarlar" gerekçesiyle kabul etmedi. Polis istemeyen Baydemir'e Emniyet gizli koruma yapıyor.