Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sona erdi.
Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi. Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu'nda sabah saatlerinde başlayan olağan toplantıya öğlenleyin ara verildi.
Şuraya  verilen aranın ardından devam edildi. Toplantıda, başta Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel, eğitim, disiplin konuları olmak üzere planlı faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantının sona ermesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı Karargahından ayrıldı.
Mini zirve
Genelkurmay Karargahı'ndaki toplantı öncesinde, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner mini bir zirve gerçekleştirdi.
Toplantı, Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Koşaner arasındaki mini zirve nedeniyle 45 dakikalık gecikmeyle başladı. 
Mini zirvede, asker sivil ilişkilerini geren, üç generalin açığa alınmasına ilişkin gelişmelerin ele alındığı belirtiliyor. 
Toplantının sabahki bölümünün ardından Şura üyeleri Anıtkabir'i ziyaret ettiler. Daha sonra da öğle yemeğinde bir araya geldiler. 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yurtdışında olduğu için öğle yemeğinin adresi de Çankaya Köşkü değil, Genelkurmay karargahı oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, şura üyelerini öğle yemeğinde ağırladı.
İhraç dosyalarının ağırlıklı olarak ele alındığı Aralık ayı Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanacak.Cumhurbaşkanı Gül Kazakistanda olduğu için karaları TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin imzalayacak.
Kimler katıldı?
Toplantıya, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Genelkurmay II nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı katıldı.
Yüksek Askeri Şura toplantısının gündemini, başta personel, eğitim, disiplin konuları olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı faaliyetleri oluşturdu.
YAŞ'ta "üç general"in durumu görüşüldü mü?
Üç general; Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu... Aslında durumları yaz şurasından beri asker-sivil ilişkilerinde krize neden oldu. 
O üç general son olarak ilgili bakanlar tarafından açığa alındı. Onlar da açığa alınma kararlarını Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne götürdüler. Gözler Yüksek Mahkeme'nin vereceği kararda. Ama karar beklenirken Genelkurmay ve hükümet tarafından yapılan açıklamalar tansiyonu iyice yükseltti. 
 
Özellikle de Başbakan Erdoğan'ın "Sivil irade kararını vermiştir. Gerekirse yasa çıkarırız" sözleri... Hükümetin "Yüksek Mahkeme açığa alma kararının yürütmesini durdursa bile hükümet üç generali terfi ettirmemekte kararlı" olarak yorumlandı. 
İşte tam da bu gerginlik döneminde asker ile sivil bugün yapılan YAŞ toplantısında bir araya geldi. 
Askerler, iki generalin açığa alınma talimatını veren Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile aynı masadaydı. Kış Şurası'nın gündemi belli. Her yıl olduğu gibi disiplin işlemleri masada olacak. Ama kulislerde askerlerin üç generalin durumunu gündeme getirebilecekleri belirtiliyor. 
Genelkurmay Karargahı'ndan yapılan 21 maddelik açıklamada generallerin durumu ile ilgili "yargı süreci beklenmektedir "denilmişti. 
Askerin olası yargı kararına uyulma talebini iletebileceği ifade ediliyor.
O karar Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden gelecek. Ankara'daki beklenti kararın bu hafta içinde çıkması yönünde. 
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcılığı geçen hafta "açığa alınma kararının yürütmesinin durdurulması" yönünde görüş bildirmişti. 
Eğer Yüksek Mahkeme işlemi durdurursa, generallerin korgeneral kadrosunda vekaleten yürüttükleri görevlere asalaten atanmaları gerekecek ama Başbakan Erdoğan'ın "gerekirse yasa çıkarırız " sözlerinin ardından gözler hükümete çevrilecek.
  İhraç kararı yok

Bu kış şurasında ihraç kararı çıkmadı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin harbe hazırlık durumu ve hudutların güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirlerin konuşulduğu belirtildi.