BDP, halkı Diyarbakır Adliyesi önünde nöbet tutmaya çağırdı

DİYARBAKIR’da PKK terör örgütünün şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik operasyonda gösaltına alınan ve aralarında BDP'li belediye başkanlarının da bulunduğu 103’ü tutuklu 151 sanık, pazartesi günü hakim karşısına çıkacak.

BDP, tüm halkı duruşma günü adliye önünde davet ederken, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, “Bu dava Türkiye’nin Kürt sorununa bakışında turnusol kağıdı olacaktır” dedi.
Terör örgütü PKK’nın gizli şehir yapılanması KCK/TM'ye yönelik gerçekleştirilen 4 ayrı operasyon kapsamında gözaltına alınan, aralarında BDP’li 12 belediye başkanının da bulunduğu 103’ü tutuklu, 19’u firari 151 kişi, ilk kez 18 Ekim pazartesi günü Diyarbakır’da adliye içinde yapıtırılan özel salonda 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

YÜZYILIN EN ÖNEMLİ DAVASI

Duruşma öncesinde BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, İl Başkanı Nijad Yaruk ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) sözcüsü Cemal Coşkun, bugün Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. BDP İl Bşkanı Yaruk, Pazartesi görülecek olan davanın, son yüzyılın en önemli davalarından birisi olduğunu öne sürdü. Yaruk şöyle konuştu:
“Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Çatışmasızlık sürecinin barışa evrilmesinin bir dönüm noktasındayız. Bu dava, bu konudaki yaklaşımı ortaya çıkaracaktır. Bin 600’ün üzerinde siyaseticinin tutuklanması, toplumun vicdanında derin yaralar açtı. Biz barış için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu dava, sürecin barışa evrilmesi konusunda belirleyici olacaktır. Bu toprakların barışa ihtiyacı var. Davayı büyük bir kitle ile takip edeceğiz. Halkımız dava boyunca adliye binasının çevresinde olacaktır. Davaya, yurtiçi ve dışından çok sayıda siyasetçi, delegasyon ve parlamenter gelecektir.”
DTK sözcüsü Cemal Coşkun da, davanın KCK/TM davası değil BDP ve DTK’ya karşı hukuki dayanakları zayıf olan siyasi bir dava olduğunu ileri sürdü. Coşkun, “Örgütlü Kürt iradesinin tasfiye edilmesine yönelik bir davadır. Kürtler inkar ve şiddete karşı Türkiye’de birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya karar verdiler ve bunun mücadelesini veriyorlar. Barış artık elzemdir. Bu dava sorunun çözüm noktasında devlet ve hükümetin bakışını ortaya koyacaktır” dedi.

ADLİYE ÖNÜNDE NÖBETE ÇAĞRI

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı, Pazartesi günü başlayacak olan duruşma için afişler hazırlayarak bilboardlara astırdı. Kentin değişik bölgelerindeki bilboardlara asılan afişlerde KCK/TM operasylonlarında tutuklanan ve aralarında belediye başkanlarınında bulunduğu sanıkların ellerine plastik kelepçe takılı olan fotoğraf kullanılırken, üzerine “Halkıma çağrımızdır. Tarihi dava 18 Ekim’de başlıyor. Dava boyunca halkımızı adliye önünde nöbet tutmaya bekliyoruz” yazısı yer aldı.