Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde 'Kök Hücreden Zenginleştirilmiş Yağ Transferi Ameliyatı ile Canlı Cerrahi Kursu' düzenlendi. Bursa ve İstanbul'da gerçekleştirilen kök hücre nakli, Konya'da da başarı ile gerçekleştirilirken, katılımcı öğretim üyelerine tedavi yöntemine ilişkin teorik ve uygulamalı bilgi verildi. Katılımcı akademisyenler, ameliyathane ortamında canlı hücre nakli de izleme imkanı buldu.

AMELİYAT ÖNCESİ TOPLANTI
Canlı gerçekleştirilen ameliyat öncesinde kök hücre nakline ilişkin geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Fakülte Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Şenaran, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı bilgilendirme toplantısında Meram Tıp Fakültesi Histaloji ve Emriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Duman, ?Kök Hücre İzolasyon Projesi' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof Dr. Duman, daha önce Bursa ve İstanbul'da gerçekleştirilen kök hücre nakillerinin 3'üncüsünün de Konya'da yapıldığını belirterek, "Santrifüj yöntemiyle yapılan çalışmada, yağ hücrelerinin içindeki kök hücreler, vücudun gerekli yerlerine naklediliyor. Yağ dokusundan alınan kök hücrelerinin transferi ile daha önce tedavisi neredeyse imkansız olan birçok hastalığa çare bulmak artık mümkün. Yöntem, özellikle ortopedide kıkırdak ve kemik hasarlarının ameliyatsız iyileştirilmesinde veya iyileşmenin hızlandırılmasında aktif olarak kullanılmaya başlandı" dedi.

"KÖK HÜCRE TRANSFERİ, PLASTİK CERRAHİ'DE ÖNEMLİ BİR ADIM"
Op. Dr. Bülent Cihantimur ise 'Kök Hücreden Zenginleştirilmiş Otolog Yağ Transfer Sistemi' konusunda katılımcılara bilgi verdi. Kök hücrenin plastik cerrahi tedavisinde daha önceki yöntemlerden daha etkili olduğunu söyleyen Op. Dr. Bülent Cihantimur, "Alt bacak şekil bozuklukları, slikonsuz göğüs büyütme, yüz estetiği, gerdirme gibi cerrahi müdahalelerde kök hücre transferinden çok iyi sonuçlar aldık. Ayrıca yüzü gençleştirmeye yönelik yapılan müdahalelerde sadece 6 ay gibi kısa bir zamanda olumlu sonuç alınabiliyor. Bu yöntem sayesinde artık kazalar sonucu vücudun çeşitli yerlerindeki yaralanmalara bağlı bozukluklar da çok daha kısa sürede tedavi edilebiliyor" dedi.

Oturum başkanlığını Selçuklu Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zekeriya Tosun'un yaptığı toplantıda, Meram Tıp Fakültesi Histaloji ve Emriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aktan "Yağ Transferinde Santifigasyonun Önemi" konulu sunumunu gerçekleştirdi.

CANLI AMELİYAT
Toplantının ardından Op. Dr. Bülent Cihantimur, katılımcı öğretim üyeleri ve öğrencilere ameliyathane ortamında canlı ameliyat kursu verdi. Cihantimur, 2 ayrı hasta üzerinde kök hücreden zenginleştirilmiş yağ transferi gerçekleştirdi. 15'er kişilik gruplar halinde ameliyathaneye alınan öğretim üyeleri, söz konusu müdahaleleri canlı olarak izleme fırsatı buldu. Daha önce Bursa ve İstanbul'da gerçekleştirilen kök hücre nakli, gerçek bir hasta üzerinde Konya'da da ilk kez başarı ile gerçekleştirilmiş oldu.